Are iPhone 4 un procesor de 800Mhz?

Cei de la Anandtech sustin ca noul iPhone 4 ar avea un procesor de 800Mhz si nu de 1Ghz asa cum presupune toata lumea. iPhone 4 este echipat cu un chip A4, identic cu cel de pe iPad, asa ca toata lumea a mers pe logica presupunere ca iPhone 4 are un procesor de 1Ghz. Daca va aduceti aminte, acum 2 saptamani am scris un articol in care va spuneam ca in testele sintetice tableta iPad s-a dovedit a fi mai rapida decat iPhone 4, ei bine ce de la Anandtech au facut cateva teste asemanatoare iar rezultatele le aveti mai jos :

Performanta iPhone 4 este inconsistenta si niciodata mai buna decat a tabletei iPad, ba chiar mai slaba decat ce a iPhone 3GS pe alocuri. Din pacate benchmark-urile de mai sus nu au putut oferi informatii clare asupra frecventei procesorului asa ca baietii de la Anandtech au folosit un alt benchmark denumit Geekbench pentru a testa strict performantele dintre iPhone 4 si iPhone 3GS.

Conform acestor teste diferenta de performanta intre iPhone 4 si iPhone 3GS este de 25%, deci cei de la Anandtech au spus ca procesorul iPhone 4 este cu 25% mai rapid decat cel din iPhone 3GS adica are avea 800Mhz. Totodata ei sustin ca chipul A4 din iPhone 4 ar avea mai multa memorie cache decat cel de pe iPad si un sistem de administrare al memoriei imbunatatit care ar fi permis celor de la Apple sa scada frecventa de lucru a procesorului pentru a creste in principal autonomia bateriei.

Eu unul sunt de alta parere, consider ca aceasta comparatie intre iOS 4.0 si iOS 3.2 este de prisos deoarece vorbim de 2 sisteme de operare diferite, iOS 3.2 avand mult mai putine API-uri si probabil mult mai putine procese in background decat iOS 4.0. iOS 4.0 se misca mult mai greu pe iPhone 3GS decat pe iPhone 4 iar asta e o dovada a faptului ca iOS 4.0 necesita mai multa putere de procesare, deci un test care sa ofere informatii corecte ar trebui facut cu acelasi sistem de operare pe toate cele 3 device-uri.

Din punctul meu de vedere diferenta de performanta dintre iPad si iPhone 4 se datoreaza in principal diferentelor dintre cele 2 sisteme de operare, insa din pacate pana nu apar informatii sigure privind frecventa procesului din iPhone 4 nu ne ramane decat sa dam cu presupusul.