Va exista Firefox pe iOS? Doar daca o va permite Apple!

Foarte multi posesori de iDevices asteapta de ceva vreme versiunea pentru iOS a celebrului browser Firefox insa aceasta asteptare ar putea fi in zadar daca Apple nu va schimba actuala politica cu privire la aplicatiile acceptate in AppStore. Matt Brubeck, unul dintre dezvoltatorii de aplicatii mobile ai Firefox, a declarat ca in momentul de fata compania la care lucreaza nu depune nici un efort in portarea browserului pe iOS. Firefox este construit pe platforma Gecko iar Apple cere ca toate brwoserele din AppStore sa fie construite pe platforma webkit pe care este construit si ruleaza Safari.

Firefox refuza sa reconstruiasca propriul browser pentru a functiona pe platforma Webkit deoarece, conform lor, ar reprezenta modificari esentiale si ar altera prea mult experienta de navigare. O solutie ar putea fi o aplicatie facuta dupa modelul celor de la SkyFire sau Opera Mini, insa pentru Firefox aceasta nu este o solutie deoarece rezultatul nu ar avea legatura cu modul in care functioneaza browserul Firefox.

We have no plans to release the full Firefox browser for Apple iOS devices. Mozilla could create a browser that did one of those things, but it wouldn’t be related to Firefox in any way. unless Apple removes these restrictions, Mozilla will not spend time and money on this project. The development would likely violate the SDK agreement, and it would not be distributable to non-jailbreak iOS users.

Se pare ca in interiorul companiei exista unii angajati care lucreaza la un port pentru iDevices a browserului Firefox insa aceasta versiune ar putea fi disponibila doar prin Cydia deoarece Apple nu ar accepta-o in AppStore pentru ca ar incalca o buna parte dintre regulile sale. Nu cred ca Mozilla ar avea ceva de gastigat daca nu ar dezvolta o aplicate pentru iOS deci intreaga vina cade pe umerii celor de la Apple.