Google Cloud Print – printeaza documente din Gmail, rivalizeaza cu AirPrint

AirPrint este un serviciu implementat de Apple in iOS care ne permite sa scoatem la imprimanta documente/pagini web/poze folosind iDevice-ul nostru si o imprimanta compatibila. Google va aduce aceeasi functionalitate pentru iDevices prin intermediul serviciului Google Cloud Print care ne va permite sa scotem la imprimanta documente sau atasamente ce se regasesc in casuta de e-mail de pe Gmail. Pentru a printa aceste documente este necesara configurarea unei imprimante pentru a functiona cu serviciul Google Cloud Print, iar printare se va face folosind un iDevice care va trimite documentul spre printare direct din browserul Safari sau din orice alta aplicatie.

Cloud Print nu este inca disponibil, dar Google promite ca in zilele urmatoare va integra serviciul in Gmail. Pentru inceput Cloud Print va functiona doar pe Windows urmand ca sistemul sa fie configurat astfel incat sa fie compatibil si cu Mac OS X sau Linux. Cei de la Google nu specifica daca trebuie sa avem un anumit model de imprimanta pentru a putea folosi acest serviciu deci presupun ca orice imprimanta este compatibila iar asta este un mare mare plus fata de AirPrint.

To get started, you’ll first need to connect your printer to Google Cloud Print. For now, this step requires a Windows PC but Linux and Mac support are coming soon. Once you’re set up, just go to gmail.com from your iPhone or Android browser and choose “Print” from the dropdown menu in the top right corner. You can also print eligible email attachments (such as .pdf or .doc) by clicking the “Print” link that appears next to them.

Google promite ca nu va fi nevoie de drivere pentru a conecta o imprimanta la Cloud Print si va fi interesant de vazut cum va reusi compania sa implementeze acest serviciu pentru toata lumea.