Apple breveteaza suprafete multitouch tridimensionale

Din categoria brevetelor de inventie care probabil nu vor vedea lumina zilei, avem astazi unul pentru suprafete multitouch tridimensionale pentru care Apple a trimis documentatia de inregistrare. Apple doreste sa construieasca suprafete multitouch tridimensionale care sa poata fi aplicate pe orice obiecte din jurul nostru si sa culeaga datele obtinute prin folosirea lor. Apple a dat exemplu unor rachete de tenis sau ale unor crose pentru golf. Aceasta suprafata multitouch tridimensionala ar putea fi aplicata peste aceste obiecte si ar inregistra actiunile utilizatorilor din 3 puncte diferite de pe curprinsul obiectului. Datele inregistrate de aceste suprafete multitouch ar putea fi analizate pentru a vedea modul in care anumiti jucatori tin rachetele de tenis sau crosele de golf si pentru a le da indicatii cu privire la tehnica pe care o folosesc.

A Multi-touch skin could be configured to recognize multiple touch events that occur at different locations on the surface of an object at the same time and monitor the operation of any given object. This could be achieved through a multi-touch sensing arrangement. In the exemplary arrangement illustrated in FIG. 1A, surface 15 of the multi-touch skin is divided into several independent and spatially distinct sensing nodes, such as nodes 16, 18, 20 and 22. The nodes are typically hidden from view and are dispersed about the surface of the object.

Brevetul descrie folosirea acestor suprafete pentru telecomenzi TV, lucru ce le-ar da utilizatorilor posibilitatea de a face “multitasking” folosind o asemenea telecomanda. Spre exemplu un utilizator ar putea schimba canalul, da sonorol mai incet, in acelasi timp. Apple descrie un nou model de telecomenzi touchscreen probabil pentru un produs asemanator cu Apple TV.

In brevet se explica si o posibila folosire a acestor suprafete multitouch si pentru soferi, mai exact o asemenea suprafata ar putea fi aplicata pe volanul unei masini. Suprafata ar culege date despre modul in care soferul foloseste volanul in timp ce conduce sau ar putea chiar alerta soferul daca nu tine volanul corespunzator. Suprafete multitouch ar putea fi folosite si pentru controlarea aparatului de radio dintr-o masina sau a stergatoarelor de parbriz.

Aceste suprafete multitouch tridimensionale ar putea fi folosite si la orice alte obiecte din jurul nostru si ar putea fi foarte utile pentru a analiza modul in care folosesc oamenii anumite lucruri. Tehnologia in sine este foarte interesanta si e posibil sa nu aiba nici o legatura cu vreun produs Apple existent pe piata, insa totodata e la fel de posibil sa nu o vedem vreodata implementata intr-un produs destinat publicului larg.