Versiunea alba a iPhone 4, iPhone 5 si WWDC 2011

Trebuie sa admit ca nu ma asteptam la o lansare a versiunii albe a iPhone 4 dupa 10 luni de amanari si cu doar o luna inainte de WWDC 2011 unde Apple va prezenta iOS 5, Mac OS X Lion si, dupa asteptarile mele iPhone 5. Imi vine din ce in ce mai greu sa cred ca Apple va lansa un nou model de iPhone acum cand a reimprospatat actuala linie cu unul “nou” doar prin culoarea diferita. De cativa ani incoace la WWDC-uri vedem noi terminale iPhone insa oare anul acesta vom asista la ruperea traditiei? Va decide Apple sa amane lansarea iPhone 5 pana in toamna sau iarna?

E greu de dat un raspuns clar, sunt atat de multe elemente de pus in balanta insa toate indiciile prezentate pana acum indica faptul ca Apple testeaza intens noua versiune a terminalului iPhone. Terminale iPhone 4 albe cu hardware identic precum cel al tabletei iPad 2 au fost prezentate in ultimele zile si daca e sa ne uitam la stirile de anul trecut observam ca in aceeasi perioada a fost prezentat si iPhone 4. E clar ca Apple testeaza intens iPhone 5 sau 4s si poate lansarea sa va avea loc in vara avand in vedere ca e foarte posibil sa nu aduca atat de multe noutati. Un iPhone 4s/5 care ar avea modificat doar procesorul, bateria si organizarea componentelor nu ar reprezenta un motiv intemeiat pentru o amanare cu 3 luni a lansarii, dar orice e posibil.

Lansarea versiunii albe a iPhone 4 nu e chiar atat de importanta pentru Apple deoarece nu vorbim despre un produs nou ci despre un produs existent dar produs intr-o culoare diferita. iPhone 4 alb vine la 2 luni de la lansarea iPhone 4 CDMA deci Apple poate sa sustina lansari de genul asta la perioade de timp scurte una de cealalta, asta luand in considerare si faptul ca iPad 2 a fost lansata pe 11 martie. Apple a lansat deja 3 terminale anul acesta in mai putin de 5 luni iar in luna a 6-a l-ar putea lansa si pe al 4-lea care deja este in teste la operatorii de telefonie din SUA si cel mai probabil Europa.

Pe de alta parte, iOS 5 nu a fost inca prezentat dezvoltatorilor, nu avem o versiune beta disponibila dar stim ca unii il testeaza. Apple a avut atatea lansari incat un nou model al iPhone ar putea fi prea mult pentru proprii clienti. Daca iPhone 5 va avea un design modificat si componente interne noi atunci e posibil ca Apple sa amane lansarea pentru a se asigura ca totul functioneaza fara probleme. Exista totodata sansa ca iOS 5 sa reprezinte un motiv pentru amanarea lansarii avand in vedere ca dezvoltatorii trebuie sa testeze sistemul de operare inainte ca Apple sa il lanseze oficial.

Anul acesta Apple a mers dintr-o lansare in alta iar un iPhone 5 la 2 luni distanta de iPhone 4 alb nu ar fi ceva chiar atat de neobisnuit. Eu inca sper ca iPhone 5 sa fie disponibil in vara impreuna cu iOS 5 chiar daca in momentul de fata “sortii” sunt impotriva acestei lansari.