Prima Pagina Apple Apple breveteaza o metoda care imbunatateste calitatea pozelor facute cu iDevice-uri

Apple breveteaza o metoda care imbunatateste calitatea pozelor facute cu iDevice-uri

iPhone 4 are fara indoiala una dintre cele mai bune camere dintre toate smartphone-urile disponibile pe piata. Camera de 5 megapixeli este capabila sa faca poze ce au o calitate mult peste medie insa nici filmarea in format 720p nu lasa de dorit. Chiar si in aceste conditii Apple incearca sa imbunatateasca tehnologia existenta si a brevetat un sistem care ar trebui sa ne permita sa facem poze mai bune cu iDevice-urile noastre. Ideea celor de la Apple are in prim-plan shutter-ul camerelor si un sistem electro-mecanic de controlare a acestuia. Apple intentioneaza sa dezvolte camere a caror shutter se inchide mult mai repede si permite captarea de poze de o calitate mult mai buna decat cele inregistrate acum.

Specifically the invention relates to digital cameras having an electro-mechanical shutter mechanism for accurate control of the exposure time of a microelectronic imaging sensor of the device. Such a design leads to lower power consumption due to the drive current of a bipolar electro-mechanical shutter mechanism being pulsed over as short an interval as possible. However, when shortening the close shutter pulse at the end of a given exposure, the quality of the captured image for that exposure may suffer due to noise (e.g., banding or other visible artifacts). Apple’s patent describes their invention that overcame this problem.

O expunere mai mica are drept rezultate poze de calitate mai buna conform celor de la Apple si e posibil sa vedem tehnologia implementara chiar si in camere digitale. Desigur ca de la brevet la implementare e drum lung insa macar stim ca Apple lucreaza la imbunatatirea camerelor existente in produsele sale.

 • Luca

  un pic cam exagerat………….. Eu unul nu cred acest lucru,am iphone4 si nu ma multumeste camera,cel putin nu la fel de mult ca cea a unu LG KM 900,atat la filmat cat si la poze iti garantez ca este mai buna decat cea de la iphone,incerca sa vezi diferenta,fa poze cu iphone noaptea si spunemi si mie cu iti reuseste de bine ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚

 • razvanrazy

  O expunere mai mica inseamna poze mai intunecate. Dar, intr-adevar, camera de iPhone 4 este cea mai buna de 5mpx dintr-un telefon de pe piata

 • Sorin

  Sony Ericsson Arc face poze mult mai bune

 • @Luca: Noaptea majoritatea camerelor de pe telefon fac poze proastea. Acum sunt curios care e diferenta intre iPhone 4 si modelul tau, atat la filmare cat si la poze, daca ai putea sa imi arati as fi recunoscator.
  @razvanrazy: Well astia de la Apple o tin cu altele.

 • @ razvanrazy: ha, inseamna poze mai intunecate dar asta DOAR la aceeasi sensibilitate a senzorului. cu siguranta vor perfectiona si senzorul

  vezi tu, nu degeaba au spus ca ei ca o expunere mai mica inseamna poze mai clare; stiu ei ce stiu…

  in cazul in care n-ai observat, daca faci poze pe noaptea in diverse medii cu lumina mai slaba, poza iti iese miscata (avand timp de expunere undeva pe la 1/15, 1/20 sau daca esti norocos poate ajunge si pe la 1/30 da’ ma-ndoiesc) asa ca, cu siguranta va fi mai bine atunci, dupa noile schimbari! ๐Ÿ™‚
  vor ajunge bine de tot astia de la apple (nu ca acum ar duce-o rau)!

 • adidas

  Dupa ce ca sunt Gica Contra, mai sunt si fotografi. @Luca, ia un DSLR si fa poze noaptea si zi-mi rezultatele, daca una iti iese tie bine, bem o bere buna.
  razvanrazy Expunerea e intotdeauna in functie de lumina ambientala. Noaptea expunerea e mai lunga, ziua e mai mica. Nu cred ca camera de pe iPhone sau orice alt mobil a fost gandita sa inlocuiasca un aparat foto profi, care costa de vreo 2 ori cat un iPhone ๐Ÿ™‚ No offence!

 • Luca

  Eu nu mai am nici foto nici video facute cu KM 900 pt ca telefonul lam vadut de cel putin un an,intre timp am schimbat 4 telefoane N97 mini,N8 ,Samsung Galaxi S si acum iphone 4,desi la cat se vb bine despre iphone eu nu sunt chiar asa multumit de aparatul foto,nu exclud,pot sa fiu si eu de vina ca nu sunt un profesioniust in a face poze,dar………….. cad aparatul este bun face poze cam oricine ๐Ÿ™‚

 • Stefan

  Se pare ca lumea de aici e foarte avizata. In plus, toti fac poze numai noaptea. Curios…

 • Cea mai buna dovada ca in iPhone 4 se afla o camera buna este pozitia pe care o ocupa iPhone 4 in topul aparatelor cu care au fost facute pozele incarcate pe Flickr.

 • gigi marga

  @adidas nu mai scrie d’astea cu “expunerea este mai lunga noaptea si mai scurta ziua” ca te faci de ras. Mai ii luai si la misto ca sunt “fotografi”

  Articolul este destul de “incetosat” ca si explicatii. Ce se intelege foarte clar din el este ca o sa iasa poze mai bune (?!?!) prin metoda asta.

 • Nu exista detalii despre brevet, ceea ce vedeti acolo a fost publicat pe internet, in quote aveti textul scris de catre Apple in brevet. Daca as avea mai multe informatii vi le-as da.

 • Nu are nicio relevanta ca pe flickr sunt incarcate poze cu iphone4, motivul este pentru ca sunt cele mai raspandite terminale, nu ca face pozele mai bun, si flickr nu tine nicidecum de vrei calitate sau alte chestii. Adevarul este ca nu a scos nimeni ceva mai bun dintr-o camera de 5mpx si mai ales ca se bate destul de bine cu terminale care au camere de 8mpx.

  Reducerea expunerii nu este nicio inventie. Altul cred ca este brevetul.

 • Reducerea expunerii se face prin acel shutter electro-magnetic, aici e inventia. Daca iPhone 4 e asa prost atunci de ce il foloseste lumea sa faca atatea poze? Fraza cu “cea mai buna camera e aceea pe care o ai tot timpul la tine” se potriveste dar nu e chiar adevarata. Daca oamenii vroiau sedinte foto foloseau aparate profesioniste, asa camera unui telefon mobil e mai mult decat buna pentru majoritatea.