iOS 5 ne avertizeaza atunci cand initiem apeluri pe retele nesecurizate ce pot fi interceptate

In iOS 5 Apple a implementat o noua alerta care ne atentioneaza atunci cand facem un apel nesigur pe o retea necriptata. Functia este noua, mesajul de mai sus a aparut pe ecranele multor utilizatori, chiar si ai acestui site, insa eu unul pe Orange nu am primit nici un fel de alerta de genul acesta. Se pare ca Apple incerca sa ne atentioneze cand urmeaza sa facem un apel pe o retea necriptata si acel apel ar putea fi interceptat folosind un dispozitiv numit GSM IMSI Catcher care poate intercepta foarte usor acest gen de apeluri.

there are a few mobile phones that show a small symbol on the display, e.g. an exclamation point, if encryption is not used. Another point is the calling number. Since the network access is handled with the SIM/USIM of the IMSI-catcher, the receiver cannot see the number of the calling party. Of course, this also implicates that the tapped calls are not listed in the itemized bill.

Ideea privind interceptarea apelurilor nu este noua insa mesajele trimise de catre Apple sunt noi pentru ca in iOS 4 nimeni nu a raportat existenta unei asemenea erori. Este bine ca Apple ne atentioneaza cu privire la existenta acestei erori insa in ce conditii apare? Eu pe Orange nu am intalnit-o, deci daca v-a aparut eroarea de mai sus va rog sa lasati un comentariu si sa imi spuneti ce operator aveti si daca erati pe o conexiune GRPS/EDGE/3G in momentul  afisarii erorii. Se pare ca in Romania numai pe Vodafone apare avertizarea de mai sus si numai cand folositi reteaua GPRS a operatorului.