Prima Pagina Apple iOS 5 ne avertizeaza atunci cand initiem apeluri pe retele nesecurizate ce...

iOS 5 ne avertizeaza atunci cand initiem apeluri pe retele nesecurizate ce pot fi interceptate

In iOS 5 Apple a implementat o noua alerta care ne atentioneaza atunci cand facem un apel nesigur pe o retea necriptata. Functia este noua, mesajul de mai sus a aparut pe ecranele multor utilizatori, chiar si ai acestui site, insa eu unul pe Orange nu am primit nici un fel de alerta de genul acesta. Se pare ca Apple incerca sa ne atentioneze cand urmeaza sa facem un apel pe o retea necriptata si acel apel ar putea fi interceptat folosind un dispozitiv numit GSM IMSI Catcher care poate intercepta foarte usor acest gen de apeluri.

there are a few mobile phones that show a small symbol on the display, e.g. an exclamation point, if encryption is not used. Another point is the calling number. Since the network access is handled with the SIM/USIM of the IMSI-catcher, the receiver cannot see the number of the calling party. Of course, this also implicates that the tapped calls are not listed in the itemized bill.

Ideea privind interceptarea apelurilor nu este noua insa mesajele trimise de catre Apple sunt noi pentru ca in iOS 4 nimeni nu a raportat existenta unei asemenea erori. Este bine ca Apple ne atentioneaza cu privire la existenta acestei erori insa in ce conditii apare? Eu pe Orange nu am intalnit-o, deci daca v-a aparut eroarea de mai sus va rog sa lasati un comentariu si sa imi spuneti ce operator aveti si daca erati pe o conexiune GRPS/EDGE/3G in momentul  afisarii erorii. Se pare ca in Romania numai pe Vodafone apare avertizarea de mai sus si numai cand folositi reteaua GPRS a operatorului.

 • George

  Ti-am lasat un comentariu aseara pe tema asta.
  Pe Vodafone RO am mesajul de eroare pe 3G, dar cred ca si pe 2G e aceeasi treaba

  Rectific. Se pare ca doar pe 2G primesc avertizarea

 • Ma gandeam eu ca doar pe GPRS, ti-am zis aseara sa-mi dai un screenshot insa nu mi-ai mai raspuns.

 • George

  Totusi vad ca nu e o regula…Acum sunt pe 2G si nu am mesajul.
  Banuiesc ca depinde de celula. O sa testez atat 3G cat si 2G in cele 2 locatii in care am intalnit mesajul.

 • Eu pe Orange nu am intalnit problema, nici pe EDGE nici pe 3G.

 • George

  Toc mai mi-a aparut mesajul in aceeasi locatie 3g pe care mai devreme nu mi-a aparut. Dubios…

 • mihailco

  Apare aceasta “notificare” si pe Nokia la initializarea unui apel apare un lacat deschis , se pare ca operatorii din “lipsa de canale ” (scuze de exprimarea atehnica ) renunta la criptare …astfel evita eventualele congestii pe o locatie .