iDevice.ro mini review – iPhone 4 vs Samsung Galaxy S II – batalia ecranelor

Cu ajutorul celor de la evoMAG am intrat in posesia unui Samsung Galaxy S II, cel mai bine vandut smartphone Android la ora actuala si timp de o saptamana voi face anumite comparatii intre iPhone 4 si terminalul celor de la Samsung. Incep astazi cu o comparatie intre elementele pe care le intalnim prima oara cand deschidem orice smartphone/telefon mobil, ecranele. Samsung Galaxy S II are un ecran Super Amoled Plus de 4.3 inch cu rezolutie de 480×800 pixeli iar iPhone 4 un ecran Retina Display cu rezolutie de 960×640 pixeli. Desi nu vorbim despre un ecran “Retina Display”, cei de la Samsung au conceput o metoda de a “pacali” ochiul uman asa ca numarul de subpixeli perceputi de catre noi este cu 50% mai mare decat in cazul terminalului Samsung Galaxy S desi in realitate rezolutia a ramas aceeasi.

Comparand Super AMOLED Plus cu Retina Display veti gasi diferente in ceea ce priveste claritatea imaginilor insa ele sunt de neglijat si ma bucur sa vad acest lucru. Practic nu veti vedea pixelii iconitelor aplicatiilor asa cum se intampla la tableta iPad/iPad 2 si veti vedea scrisul paginilor web fara a fi nevoie sa faceti un zoom in prealabil insa aici totul tine de website. Desi vorbim de un ecran cu 0.8 inch mai mare, claritatea este asemanatoare cu cea a ecranelor Retina Display si spun “asemanatoare” deoarece daca aduceti ecranul foarte aproape de ochiul vostru veti observa diferentele dintre claritatea iconitelor si a elementelor grafice. In concluzie, pentru utilizatorul normal diferenta dintre claritatea ecranelor Super AMOLED Plus si Retina Display este sesizabila insa totul depinde de aplicatiile pe care le folositi.

Din pacate ecranul Samsung Galaxy S II are cateva mici probleme. Luminozitatea nu este grozava, chiar si cu luminozitatea la maxim ecranul din iPhone 4 se descurca mai bine la acest capitol iar daca iesiti cu terminalele afara veti observa ca pe iPhone 4 imaginile sunt usor mai clare insa diferenta nu este mare. Alta problema foarte importanta sta in calitatea culorilor afisate pe ecran. Indiferent ce aplicatii am folosit, ecranul Samsung Galaxy S II afisa imagini mai sterse, mai intunecate decat iPhone 4. Am dezactivat setarea automata a luminozitatii, am ales profilul standard si totusi calitatea lasa de dorit. Mergand pe aceeasi idee am deschis 2 filme pe YouTube si am constatat cu neplacere ca pe Samsung Galaxy S II imaginile au o usoara tenta de albastru. Am citit despre problema ceasta pe foarte multe site-uri, am inteles ca unele terminale aduse in Romania afiseaza culori galbui deci e o problema de productie si una foarte deranjanta.

Acum sa trecem la marea intrebare: cat de utilizabil este un ecran de 4.3 inch pe un smartphone? Teoretic un ecran mai mare ar trebui sa ofere posibilitatea de a vedea continut mai mult si in calitate mai buna nu? Ei bine nu, gandirea aceasta este gresita deoarece un ecran de 4.3 inch cu rezolutie de 480×800 va afisa continut mai putin pe ecran decat un iPhone 4. Ecranul este mai mare, vezi totul mai mare insa rezolutia mai mica determina Samsung Galaxy S II-ul sa nu afiseze intregul format al unui website, de exemplu. iPhone 4 afiseaza tot, Samsung Galaxy S II nu afiseaza o portiune din partea laterala a anumitor site-uri si totul din cauza rezolutiei mai mici. Pentru vizualizarea continutului multumedia lucrurile se schimda deoarece Samsung Galaxy S II afiseaza totul intr-un format mai mare si mult mai placut de vizualizat decat iPhone 4. Acum sa raspund la intrebare, un ecran de 4.3 inch este greu de utilizat cu o singura mana, un ecran de 4.3 inch este facut pentru persoane cu palme mari si degete lungi iar un iPhone iti incape perfect in palma. Poate ca 4 inch este dimensiunea perfecta insa 4.3 inch este din punctul meu de vedere mult prea mult.

Acum sa discutam despre touchscreen. Pentru sunt de parere ca SGS II are un touchscreen care nu raspunde bine la comenzi am o veste, functioneaza la fel de bine precum touchscreen-ul din iPhone. Comenzile sunt preluate la fel de repede si de bine precum in cazul unui iPhone deci din acest punct de vedere nu am ce sa reprosez si ma bucur sa vad ca producatorii incep sa ajunga in sfarsit din urma calitatea tehnologiilor folosite de catre Apple.

In final Gorilla Glass nu este chiar atat de rezistent si problemele privitoare la calitatea imaginilor afisate pe ecran fac din Samsung Galaxy S II o achizitie nu prea grozava. Le multumesc din nou celor de la evoMAG pentru oportunitate.