Super Wi-Fi permite conectarea lar retele Wi-Fi de la 100 km distanta

      IEEE 802.22 este un nou standard Wi-Fi a carui existenta a fost recent confirmata si detaliata de catre IEEE, organizatia care administreaza standardele Wi-Fi din intreaga lume. Super Wi-Fi este o noua tehnologie care ne va permite sa accesam retele Wi-Fi aflate chiar si la 100 km distanta de locatia noastra insa nu va imaginati ca veti putea face acest lucru folosind unul dintre produsele pe care le aveti la dispozitie. Noul standard trebuie implementat in dispozitivele disponibile pe piata insa acest lucru s-ar putea intampla destul de curand avand in vedere ca standardul a fost aprobat de catre IEEE.

This new standard for Wireless Regional Area Networks (WRANs) takes advantage of the favorable transmission characteristics of the VHF and UHF TV bands to provide broadband wireless access over a large area up to 100 km from the transmitter. Each WRAN will deliver up to 22 Mbps per channel without interfering with reception of existing TV broadcast stations, using the so-called white spaces between the occupied TV channels. This technology is especially useful for serving less densely populated areas, such as rural areas, and developing countries where most vacant TV channels can be found.

      Super Wi-Fi foloseste canale de transmisie disponibile in trecut pentru transmiterea posturilor TV iar prin intermediul acestei tehnologii putem transmite date cu viteze de pana la 22 Mbps fara nici o problema. Puterea de transmisie ar putea simplifica enorm de mult munca de conectare la calculatorul/router-ul de acasa si ar decongestiona enorm retelele de telefonie mobila avand in vedere ca in interiorul unui oras vei avea oricand posibilitatea de a te conecta la routerul de acasa pentru a avea acces la internet.

      Nu se stie deocamdata cat va dura pana marii producatori de produse electronice vor adopta tehnologia insa implementarea ei la scara larga s-ar putea dovedi a fi o adevarata “revolutie” in domeniul transmisiei datelor prin retele fara fir.

22 COMENTARII

  1. Asta da lovitura sub centura pt retelele GSM! Clar va fi o unda de soc in piata comunicatiilor de date si in special cele pentru dispozitive mobile… Sa vina minunea 😀

  2. Sa ma scuze cei deranjati pt ca sunt direct, dar nu mai visati ca niste copii! In general benzile din UHF si VHF nu sunt libere, ci sunt ori ale statului ori ale unor smecheri. Orice ar fi, in cazut implementarii, vor exista provideri care vor dor sa-si scoata investitia plus profit ca la Romanica. Benzile care la ora actuala sunt free in UHF si VHF la noi in tara sunt atat de incarcate incat abia daca te intelegi. Iar ca o statie sa emita/receptioneze la 100 km, lasand relieful la o parte, ar trebui sa emita cu o putere suficienta sa-ti prajeasca creierul in doar cateva secunde! Dar pt cine nu ma crede, va doresc vise placute…

  3. Luci ne-a adus cu picioarele pe pamant.. 🙂 Oricum ideea este destul de interesanta.. dar o sa mai treaca (foarte) multi ani pana sa se implementeze asa ceva, zic eu.

  4. cand o sa bage placi WiMax Mobil in iphone atunci sa va bucurati, oarecum, ca si ala desi merge la 20 de km de antena(celula) tot cu plata or sa fie benzile . alea gratuite or sa fie saturare……..

  5. Considerand ca de la adoptarea standardelor si pana la implementarea lor in lume trec in medie 2-3 ani, precum si lipsa de banda libera in statele civilizate, treaba cu 100Km o sa vina fix cand toata lumea o sa aiba fibra optica …. Adica peste 6-7 anisori.
    Deci viber poate nici nu o sa mai fie atunci …:)))))) oricum voip cu nr de telefon prin serverele lor cam inseamna un control simplu “antitero” sau ce mai vreti voi plus ca obtin date foarte simplu si rapid despre cine esti si pe unde umblii …. Mai mai mai big brother e pe bune sau nu ?! …. Hahahhahaha

  6. Un mic amanunt care a fost omis din articol. Cf 802.22 la base station sau repeater (poate fi si un router la client) trebuie echipat cu GPS si sa se conecteze la o baza de date ale FCC-ului pentru lockarea frecventei de emisie. Inca sunt dezbateri pe forumul lui IEEE, la ce bulibasie este in EU in UHF ma indoiesc ca mai devreme de 10 ani va prinde. Aici e ceva mai multa disciplina si “densitatea” spectrala este ceva mai mica si datorita distantelor

  7. 2ghz e frecventa microwave (microunde) , ce a zis Luci e 1000% adevarat nu 100%. deci fierbe apa din creierii vostri! 🙂 2,4 Ghz. e tot in gama de microunde. Cine are microwave oven?

  8. Ar fi cu adevarat o revolutie si dupa parerea mea primi care ar adopta aceasta tehnologie ar fi cei de la D-Link,acum ramane de vazut. Cat in vederea razei de 100km…nu am cuvinte! Astept cu nerabdare momentul lansarii de aparate wireless.