Iata cate brevete de inventie are inregistrate fiecare companie in parte

     Brevetele de inventie par a fi motivul pentru care marile companii ale lumii cheltuie sute de mii/milioane de dolari in onorarii pentru avocati. De la Apple pana la Motorola, companiile mari sau mici dau in judecata altele pentru incalcarea unor brevete de inventie. In graficul de mai sus avem o reprezentare a brevetelor de inventie detinute de marile companii ale lumii. Graficul acopera perioada 1993 – 2011 insa reprezinta doar o estimare a intregului portofoliu de brevete detinut de fiecare companie in parte atat in SUA cat si in UE. Din start observam ca Samsung ocupa primul loc, cu aproximativ 12.000 de brevete de inventie inregistrate iar Nokia si Alcatel ocupa pozitiile imediat urmatoare cu peste 10.000 de brevete de inventie inregistrate pe numele lor.

     Desi Apple se afla la coada “clasamentului”, compania din Cupertino a dat in judecata altele care au mult mai multe brevete inregistrate si partea interesanta este ca in anumite cazuri a si castigat. Aici intervine in discutie problema “calitatii” brevetelor de inventie, adica, cat de bine protejeaza un brevet o tehnologie inventata de catre companie. Din acest punct de vedere Apple sta foarte bine avand in vedere ca a reusit sa se protejeze cu succes in fata altor companii cu un portofoliu mult mai mare insa in fata celor de la Nokia a trebuit sa recunoasca infrangerea si sa fie de acord cu licentierea unor tehnologii.

     In concluzie, Apple este un peste mic in “jocul” brevetelor de inventie insa chiar si asa nu se teme sa dea in judecata companiile cu portofolii mult mai mari.