Motorola a cerut companiei Apple 2.25% din banii incasati din vanzarile unor iDevice-uri pentru a licentia unele tehnologii 3G

  Ieri compania Apple a fost obligata sa scoata din magazinul sau online terminalele iPhone 3GS/4 si tabletele iPad/iPad 3G in urma unei interdictii impuse de Motorola. La cateva ore dupa scoaterea lor din vanzare Apple le-a readus in magazinul sau online deoarece a reusit sa obtina o suspendare a interdictiei de vanzare. Apple a sustinut in fata unei instante din Germania ca Motorola nu i-a oferit conditii corecte, egale si non-discriminatorii pentru licentierea brevetelor FRAND din cauza carora i-a fost impusa interdictia de vanzare. Conform unei scrisori descoperite de catre cei de la Fosspatents Apple ar putea avea dreptate deoarece compania Motorola i-ar fi cerut companiei Apple sa plateasca 2.25% din incasarile generate de vanzarea iDevice-urilor care incalca acel brevet de inventie, insa Motorola ar fi inclus in suma mai multe brevete de inventie pe care ea considera ca Apple le-ar fi incalcat.

The answer is: 2.25%. I assume this relates to Apple’s sales and to all of MMI’s standard-essential patents, though the context is only one patent (the one over which Motorola has already forced Apple, temporarily, to remove certain products from its German online store. Assuming in Motorola’s favor that this was a license to all standard-essential wireless patents, the amount still appears excessive to me given how many companies hold patents on such standards and what royalty rate this would lead to in the aggregate.

  Cei de la Motorola nu pot include si terminalul iPhone 4S in procesul aflat in continuare pe rolul instantei din Germania deoarece acesta contine un chip baseband produs de Qualcomm care a licentiat de la Motorola tehnologiile puse in discutie impotriva celor de la Apple. In saptamanile urmatoare Apple trebuie sa dovedeasca in fata instantei germane ca acei 2.25% din vanzarile iDevice-urilor care incalca brevetele de inventie reprezinta o cifra mult prea mare si pentru a se ajuta acerut divulgarea sumelor platite de alte companii care licentiaza tehnologii ale Motorola. Deocamdata Apple a obtinut o decizie favorabila pentru a cere contractele de licentiere dintre Motorola si LG insa asteapta decizii ale unor instante pentru a vedea alte contracte intre Motorola si Nokia, Ericsson si HTC. Apple va incerca sa dovedeasca faptul ca Motorola nu i-a oferit conditii egale, corecte si non-discriminatorii pentru licentierea tehnologiilor insa cred ca asta se va dovedi a fi o lupta foarte foarte grea pentru avocati.

  Pana una alta Apple vinde in contiunare intreaga sa linie de iDevice-uri in Germania insa nu se stie pana cand.