CEO-ul Nokia sustine ca procesoarele dual si quad core nu fac altceva decat sa consume inutil bateriile smartphone-urilor

  Daca ati urmarit lansarile facute de Nokia in ultima vreme atunci ati observat ca deocamdata compania finlandeza refuza sa implementeze procesoare dual-core in propriile smartphone-uri. In Windows Phone nu poate sa o faca pentru ca sistemul de operare nu suporta asemenea procesoare iar in Symbian nu a facut modificarile necesare pentru a le implementa. Totusi daca Nokia nu are procesoare multicore atunci probabil nimeni nu are nevoie de ele si CEO-ul sau, Stephen Elop, sustine ca procesoarele multicore nu fac altceva decat sa consume inutil bateria smartphone-urilor.

Nokia’s CEO, Stephen Elop, has claimed during an interview with Chinese newspaper that multicore system on chips are just wasting precious battery life. In an interview with the Yangcheng Evening News, Elop said “The so-called dual-core, quad-core mobile phones can only waste batteries, but not be useful for consumers all the time”. Elop claims that the Lumia 900 has never lost either to the iPhone or to other Android smartphones (not sure whether RIM Blackberry users participated as well) despite rivals sporting chips with two or more cores.

  Afirmatiile lui Elop au fost facute in China in urma lansarii proiectului Blown away by Lumia care are rolul de a convinge utilizatorii ca smartphone-urile Lumia cu Windows Phone sunt mai bune decat ale concurentei. Aceasta campanie ofera utilizatorilor posibilitatea de a folosi propriul smartphone in mici concursuri organizate de Nokia cu propriile terminale echipate cu Windows Phone. Deocamdata terminalele Lumia nu au fost invinse in task-uri care necesitau incarcarea pozelor pe retele sociale sau actualizarea statusurilor pe aceleasi retele insa procesoarele sale single core sunt utile doar pentru asemenea task-uri.

  Este adevarat ca procesoarele quad core sunt intuile acum insa cele dual-core trebuie implementate pentru a filma in format 1080p sau pentru a rula corect filme in acest format insa nu trebuie sa uitam de jocuri complexe sau de aplicatii care au nevoie de putere de procesare. Nokia spune ca procesoarele multicore nu sunt utile insa din pacate trebuie sa le implementeze in propriile terminale.

15 COMENTARII

  1. La camere de filmat e alta treaba, camere de filmat nu au de tinut in spate un sistem de operare si alte zeci de functii plus un ecran de xx inch. Comparam acum telefonul cu camera de filmat? Daca te uiti la telefoanele nokia o sa vezi ca niciunul nou nu filmeaza 1080p, toate au 720p. Apple a bagat 1080p abia la dual-core.

  2. Si samsungul la fel din ce stiu. La sgs2. Cu cat vrem mai mult si mai bine cu atat hardware-ul trebuie sa avanseze. Nu poti avea efecte grafice super si rapiditate fara un hard pe masura.

  3. E normal ca atunci cand vii cu un sistem operativ mai performant, aplicatii mai puternice, rezolutie mai mare, procesor grafic mai performant…sa vii si cu un procesor mai mare oentru a sustine toate astea. Nokia merge pe premiza ca un procesor mai mare e inutil iar acesta este motivul pentru care sunt in pragul falimentului. Cu ce au mai scos ei acum nou pe piata nu fac decat sa amane inevitabilul.

  4. A spune ca dual core e mai bun decat quad core e ca si cum ai spune ca un apartament cu 2 camere este la fel de bun ca unul cu 4. Ca nu exista software pt quad core asta e alta problema dar sa faca ei terminalele ca vine si software ul dupa aia sunt convins

  5. total de acord cu Valy. Niciodata hardware-ul nu va fi suficient si niciodata software-ul nu va fi suficient optimizat.

  6. saracul asta nu stie ce vb
    de aia nokia e pe duca ,de cand este asta ceo nokia e in cadere libera fara cale de intoarcere
    smoked by nokia..drum bun

  7. Un single-core bun intr-adevar face majoritatea dual-core-urilor nenecesare. Spre exemplu, Intel a lansat un device Android cu Atom @1.4ghz. Acel device a dovedit ca e mai capabil ca majoritatea dual-core-urilor de pe piata. Dar nu inteleg de ce ai vrea sa ai UN SINGUR core care sa se ocupe si de OS, si de aplicatiile din background si de cea pe care o rulezi la mom respectiv. E clar ca se cer macar 2 in cazurile astea.
    DAR un dual-core bun o sa fie clar superior unui single-core, mai ales pe partea de multitasking. Nu stiu daca ati auzit de ultimul dual-core de la Qualcomm, si anume S4 (Krait). Este cel putin la fel de capabil ca un Tegra 3 in majoritatea cazurilor (deseori il depaseste).
    Ideea din spatele Tegra 3 este buna. De fapt nu este quad-core, este 4+1 (cel “in plus” intra in actiune cand telefonul este idle, celelalte 4 principale nefiind folosite). Dar aparitia lui e prea grabita, nu l-au pus la punct cum trebuie. Ar putea sa “dea” mult mai mult, dar toti pun marketingul pe primul plan.

  8. Da, ceea ce a facut Intel este sublim dar totusi vorbim de cel mai mare producator de procesoare. Daca Apple ar trece pe Intel cu iDevice-urile atunci nu ar avea nimic in fata.

  9. @zaone: stai sa vedem ce se intampla cu ivy bridge-ul pentru smartphone. Se pare ca va fi ceva cu adevarat superb.
    Cred ca daca ai avea in fata un iDevice cu Intel si un Nexus cu Intel diferentele de performanta ar fi infime. Dar pana atunci asteptam si ne “jucam” cu ce avem.