iOS 6 – primele zile cu noua versiune a sistemului de operare pentru iDevice-uri

  Luni seara am instalat pentru prima oara iOS 6 beta 1, cea dintai versiune a “noului iOS” care urmeaza sa fie lansat public in toamna acestui an. N-as putea spune ca am fost “dat pe spate” de modificarile implementate de catre Apple si asta pentru ca initial m-am “pierdut” prin aplicatia Settings in timp ce incercam sa deslusesc modificarile implementate de catre Apple. Trecand rapid peste aceasta faza, am descoperit ca status bar-ul si dialer-ul pareau “scoase dintr-un film prost”, iar sentimentul specific al unui lucru nou lipsea cu desavarsire. Cand am instalat pentru prima oara iOS 5 am ramas placut surprins sa vad o multime de schimbari in sistemul de operare pentru iDevice-uri, insa la iOS 6 nu am avut parte de acelasi lucru.

  Investingand indeaproape sistemul de operare am descoperit noul App Store, noua metoda de instalare a aplicatiilor, schimbarile din interiorul aplicatiei Phone si functia Do Not Disturb si felul in care sunt aduse in atentia noastra aplicatiile nou instalate. Am ramas placut surprins de integrarea Twitter/FaceBook-ului in Notifications Center si de noua interfata de partajare a aplicatiilor insa lucrurile bune nu s-au oprit aici deoarece am dat peste un Safari care ma lasa sa incarc poze pe website-uri si sa navighez mai rapid in fullscreen mode. Acestea au fost, pentru mine, partile bune ale iOS 6 si le-am coroborat cu o autonomie la fel de buna precum in iOS 5.1.1, dar aici avem doar o parte din tot ceea ce a adaugat Apple.

  Am ramas neplacut impresionat de noua aplicatie Maps care in Bucuresti probabil imi va fi utila, insa in rest devine doar un accesoriu care ocupa un loc fara rost in Springboard. La fel de inutile mi se par si noile functii ale asistentului Siri avand in vedere ca limba romana nu este suportata si nu-mi voi dicta statusurile pe Facebook in engleza. FaceTime-ul prin 3G imi este indiferent, functiile din meniul Privacy nu ma prea ajuta si Photo Stream Sharing-ul nu va ajunge prea departe cand ai Facebook-ul la indemana. Practic lucrurile bune te conving ca ai in terminal un sistem de operare care merita utilizat, insa totul este subiectiv si depinde de felul in care isi foloseste fiecare iDevice-ul.

  Din punctul meu de vedere iOS 6-ul a fost in mare parte “actualizat”, putine functii fiind cu adevarat noi si deocamdata nu am gasit una revolutionara. iOS 5 a adus mult mai multe pentru utilizatori si nu, aplicatia Maps nu reprezinta ceva grozav pentru romani deoarece va trece destul timp pana vom avea harti la fel de detaliate precum cele din Google Maps. Nu sunt dezamagit de iOS 6, insa nu sunt entuziasmat pentru ca prin el Apple nu face un mare pas inainte, asa cum a facut cu iOS 5, ci implementeaza unle functii disponibile deja in terminale Android, probabil in ideea de a nu pierde si mai multi utilizatori in fata sistemelor de operare cu numele unor produse de patiserie, asa cum le-a numit Scot Forstall.

  La final va spun ca nu am avut probleme de functionaliate cu iOS 6, totul a rulat bine si il voi folosi in continuare pentru ca, din punctul meu de vedere, el este mai bun decat iOS 5. Voi ce parere aveti despre iOS 6?

46 COMENTARII

  1. @zaone imi parte mie sau AppStore a fost modificat de cand a aparut iOS 6. Ma refer ca ieri avea anumite tab-uri iar azi are UPDATE-ul in centru, GENIUS tocmai la dreapta etc.

  2. Eu am gasit 1 bug deranjant rau, legat de luminozotate, iar pe 4S bateria e mai nasoala ca pe 5.1.1. In rest e mult mai bun ca iOS 5 beta 1 (de anul trecut). Deci nota 8/10 🙂

  3. Daca setezi OS-ul in limba romana o sa puteti observa in notification bar cum se suprascriu elementele grafice pentru ca trebuie pe un singur rand sa scrie Apasati pentru Twitter, Apasati pentru Facebook De fapt eu nu vad decat Apasati pentru …! Sper sa repare asta cat mai curand.

  4. are cateva buguri de functionalitate, in anumite momente ma trezeam cu tastatura in spotlight in pozitia landscape; din motive dubioase hartile nu se incarcau (nu am inteles de ce), doar patratele ca si cum nu aveam net; siri cu noile functii… almost useless (le poti avea mult mai repede prin assistant extentions + international locations si chiar functioneaza)
    unele aplicatii crash-uiesc iar telefonul e putin mai cald (probabil mai mult debugging in background);
    e mult mai fluid ceea ce pentru un beta 1 e remarcabil. nici un crash al sistemului, nimic.
    cu toate astea am revenit la 5.1.1.
    din pacate hartile intr-adevar vor fi inutile daca raman in stadiul asta.
    desi nu sunt un calator inrait, le folosesc pentru diverse task-uri generale deci schimbarea google maps probabil ma va forta sa astept un jailbreak pt iOS 6 pana sa fac upgrade-ul ca sa pot instala o solutie terta.
    small thought: google va scoate aplicatie de maps probabil in appstore si cu navigation exact ca in android! let the true competition begin 🙂
    carry on the good work people!

  5. Nu trebuia sa se numeasca iOS 6, ci iOS 5.2. Daca stau sa ma gandesc bine, nici macar un pas inainte nu merita, adica excluderea Maps bazata pe Google echivaleaza cu retrogradarea versiunii. Au inlocuit masina cu caruta.

  6. Autonomia bateriei este afectata serios. Pe mine ma tine cu 50% mai putin decat cu iOS 5.1.1 cu sau fara jailbreak.

    In rest, sunt enorm de multe erori/bug-uri, mai ales in appstore.

    Aplicatia Music are erori multe. De multe ori nu pot schimba melodia din controlul castilor si nu inteleg de ce au ales ca de fiecare data cand cresc sau cobor volumul din casti, se aprinde ecranul si mai papa putin din baterie.

    Si cel mai important, are momente in care se misca incredibil de greu tot sistemul de operare, dar sunt multe momente cand se misca perfect.

    Si ce am mai observat, pe al meu iPhone4 e ca daca ascult muzica, in acelasi timp nu prea ma pot juca ceva de viteza (gen temple run/subway surf) ca se blocheaza fff des.

  7. pot lauda gpsul mia dat 2 erori mari si late in 500 de km

    in rest merge la perfect cu o positionare foarte exacta si nu consuma atata baterie , iOS 6 cu gpsul nou este mai stabil punct de vedere de pozitionare si mult mai exact sper sa nu ma dezamageasca versiunea finala

  8. Bai ma bucur ca Zaone devine dinc e in ce mai impartial . Bv
    Macar voi nu aveti lag-ul din meniuri, sacadarea aplicatiilor si frame rate in meniu de sub 20 la fel cum am pe minunatul ICS 4.0 cu telefon de ultima generatie Android

    As schimba pe IOS imediat daca si hardware-ul de anul asta o sa merite

    Cu respect

    C.a.s.t.r.a.v.e.t.e

  9. Aplicatia Maps o sa fie folositoare in alte tari, din cate am vazut nu e atat de detaliata pentru Romania, nici macar pentru Bucuresti. Tomtom nu are chiar cele mai bune harti pentru Romania.

    ps: ai un typo “ocupa un lock fara”

  10. Pe mine ma ajuta extrem de mult DO NOT DISTURB, insa per total are momente cand ¨agata¨ prin meniuri sau pagini noul iOS 6. Poate ca e obosit iPhone-ul 4 pe care il am, posibil sa mearga mai bine pe 4S, nu stiu. Asteptam varianta finala si la fel ca multi altii asteptam inca lucruri noi. + urmatorul iPhone.

  11. Foarte dezamagit. Da e mai bun ca ios5, dar ma asteptam la o schimbare radicala, ceva nou la aspect, sau posibilitatea de a modifica mai mult springboardul si… de ce mai pastreaza barele alea din lockscreen? In loc sa poti avea un wallpaper pe tot ecranul sa se vada frumos, alea strica tot.

  12. Mie imi plac foarte mult limitarile pentru terminalele mai vechi de 4S: – no FaceTime over 3G, no FlyOver, no Turn by Turn. Este compatibil cu 3GS insa Apple “a uitat” sa ne spuna ca nicio functie noua nu merge decat pe 4S+. Cool.

  13. la mine pe i4 maps-ul se blochează f des aproape inutilizabil nu am putut ajunge niciunde cu el noroc ca mai am un i4 la care am păstrat 5.1.1 si am putut folosii Google maps care si-a făcut treaba. Pentru mine mapsul nou o mare dezamagire

  14. Androidul abia de anul acesta va incerca sa puna serioase probleme iOS-ului,pentru ca necesita o forta foarte mare de prelucrare(rami,procesor etc),de aceea au galopat ei spre quad-core.Daca apple nu vine cu cv foarte interesant in toamna,iOS-ul va pierde.Sustin aceasta teorie pentru ca mam jucat si cu un LG 4X si S3,si sincer androidu e mai fluid ca niciodata,si fara erori(testare de 1 zi)

  15. si eu am aceeasi problema legata de 3g…pe iphone 4 pot sa activez doar datele celulare si nici o optiune pt 3g…am crezut k il activeaza automat in functie de disponibilitatea semnalului, dar aparent netul merge doar pe EDGE…zaone, any solution for this?

  16. @gurke te ajut eu imediat dacă vrei sa schimbi telefonul tau,Facem schimb no problem,cu un iPhone 4,așa scapi de lag deși de infectate android,ce spui?

  17. Firar funcția lui peste prajit de autocorectare din iOS,nu se înțelege nimic din ce scrii….
    “scapi de lag si de infectul android” vroiam sa spun.

  18. Asa cum zici, se comporta destul de bine DAR (cel putin in cazul meu) nu pot sa trimit MMS.
    Sunt curios daca si la voi se intampla.
    La mine, se duce pana la 1/2 si apoi fail !

  19. Se pare ca odata cu moartea lui Steve incepe si declinul inovatiei in cadrul Apple .. O sa vedm in cativa ani efectele schimbarii dar pentru moment primele semnale nu sunt incurajatoare .
    Ps. Pt ios 6 ma asteptam la extinerea widget-urilor din notification center, o reinoire a designului grafic care e imbatranit rau plus alte cateva (multe) inovatii pe care nu le vom vedea nici in ios 10 daca lucrurile continua tot asa .

  20. Dupa upgrade la ios 6, nu mi se mai conecteaza pe 3G sau GPRS, in Cellular data (am verificat seterile de APN, sunt corecte)

    Detin iphone 4, am facut upgrade de la 5.1.1, am ales varianta ios 6 GSM (nu CDMA)

  21. Am iphone 4 cu ios 6 beta 1,codat in orange,miercuri cand o sa expire beta 1 si apare ios beta 2,va trebui sa dau din nou restore sau doar dau update?

  22. Am stat 2 zile cu iOS 6 instalat pe iPhone 4… si dupa ce am vazut cat de oribil arata harta pentru judetul Constanta, ca sa nu mai zic ca Cernavoda e o mare pata gri, plus problema cu conexiunea 3G care refuza sa se initializeze ramanand pe GPRS, am revenit la 5.1.1.
    Sunt convins ca nu voi trece din nou la iOS 6 pana nu va aparea o solutie UnT JB pentru a rezolva mare parte din neajunsurile constatate pana acum,

  23. Eu l-am instalat pe iphone 4 si, la fel ca Zaone , nu sunt entuziasmat prea tare. Are plusuri si minusuri. Aseară de ex nu îmi mergea deloc aplicatia phone. Sunam pe cineva si nu auzeam niciunu ce zicea celălalt. Nu mai funcționa nici senzorul de proximitate. După un restart s-a rezolvat problema. O sa mai stau ceva timp si dacă la Beta 2 îmi merge tot așa o sa astept toamna. Oricum per total îmi place, mai ales ca nu prea folosesc aplicatia maps

  24. Când ascult muzica in timp ce scriu mesaje si blochez iPhoneul mi se oprește muzica. Ca si cum aș ieși din aplicație. E ceva de făcut?

  25. Referitor la aplicatia Maps va pot spune ca exista in AppStore una mult mai buna si actualizata constant pentru Romania. GPS NAV 2 se numeste si nu este deloc scumpa.Concureaza cu brio cu Igo.

  26. Nu imi place deloc noul App store. Cand dau search la un joc imi apare doar cate un rezultat, si trebuie sa dau slide pentru urmatorul si tot asa. Nu inteleg cum au putut face asa ceva.