Apple incepe sa inchida website-urile care vindeau acces la iOS 6 beta si castigau zeci de mii de dolari lunar

  Incepand cu iOS 2 Apple a oferit dezvoltatorilor de aplicatii pentru iDevice-uri posibilitatea de a testa versiunile noi si importante ale sistemului de operare, conditionand posibilitatea de testare de achizitionarea unui cont de dezvoltator.Pentru ca iOS-ul este atat de interesant, atrage atat de multa atentie si oamenii nu au acces liber la versiunile beta, unele website-uri s-au gandit sa porneasca afaceri foarte profitabile oferind utilizatorilor acces la versiunile beta ale iOS. Website-uri precum udidactivation.com, udidactivation.us sau imzdl.com ofereau asemenea servicii, insa incepand din acest weekend ele au fost fortate sa isi suspende activitatea.

While most of our emails bounced, we heard back from one of the site owners (who asked to remain anonymous), who confirmed his hosting provider took down the site after a complaint for copyright infringement by Apple. Similarly, the CEO of Fused tweeted in a reply to Andy Baio that Apple had been “fairly heavy-handed” with DMCA requests to UDID-selling sites hosted on their network.

  Totul a inceput cu un articol scris de cei de la Wired, articol in care se prezentau afacerile facute de catre diverse persoane in baza sistemului de testare a versiunilor beta ale iOS 6. Practic pentru a testa fara probleme o versiune beta a iOS, ai nevoie de un developer ID sau trebuie sa ai UDID-ul inregistrat in contul unui dezvoltator al Apple. Afacerile se bazau pe vinderea optiunii de inregistrare a UDID-urilor in contul unui dezvoltator si se pare ca doar un singur website ar fi castigat 75.000$ numai in luna iunie de pe urma acestei afaceri.

  Da, ati citit bine, 75.000$ au fost generati de un singur website de pe urma acestei afaceri si daca va uitati la preturile afisate in imaginea de mai sus, atunci observati ca vorbim despre zeci de mii de persoane care si-au cumparat un loc. In total vorbim cel mai probabil despre cateva sute de mii de posesori de iDevice-uri care testeaza neautorizat iOS 6 prin acest sistem si de alte cateva sute de mii care au instalat iOS 6 prin aceasta metoda. Pentru Apple problema este foarte mare deoarece utilizatorii prezinta pe web functiile iOS-ului inainte ca el sa apara, competitorii Apple afla toate noutatile inainte ca sistemul de operare sa fie lansat oficial, iar inchiderea acestor website-uri era necesara.

  La final va spun ca distribuirea versiunilor beta/modificate ale iOS/OS X incalca TOS-ul Apple si oricine poate fi actionat in judecata, iar afacerile construite pe sistemul mentionat mai sus intra sub incidenta acelorasi prevederi. Apple poate actiona in instanta posesorii oricaror website-uri de acest gen, insa deocamdata s-a multumit sa oblige firmele de hosting sa le suspende pe unele dintre ele.