Prima Pagina 4G Cosmote Romania contracteaza un imprumut de la BERD pentru a isi dezvolta...

Cosmote Romania contracteaza un imprumut de la BERD pentru a isi dezvolta reteaua 4G in Romania

  Cosmote, cel de-al treilea operator, ca marime, de pe piata locala din Romania, a contractat un imprumut din partea BERD pentru a isi dezvolta reteaua 4G LTE in tara noastra. BERD este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, iar initiativa celor de la Cosmote este demna de laudat, mai ales ca are rolul de a dezvolta o retea pe care clientii companiei o vor utiliza din ce in ce mai mult avand in vedere ca majoritatea noilor smartphone-uri si tablete sunt compatibile cu standardul 4G LTE. Mai multe detalii gasiti in comunicatul de presa publicat astazi de catre Cosmote Romania.

BERD sprijină COSMOTE România în cursa 4G

printr-un împrumut de 225 milioane de euro, pentru o infrastructură telecom mai performantă

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) vine în sprijinul pieţei locale de servicii de comunicaţii mobile în bandă largă, prin cel mai mare credit sindicalizat din ţară din acest an, cu scopul de a oferi utilizatorilor şi mediului de afaceri un număr extins de servicii cu valoare adăugată.

COSMOTE România – subsidiară a Hellenic Telecommunications Organizations (OTE), operatorul mobil grec lider în Europa de Sud-Est – va primi o finanţare de 225 milioane euro din partea BERD: 75 de milioane euro din surse proprii ale BERD şi 150 milioane euro credit sindicalizat din partea unui grup format din şapte bănci comerciale.

Acest împrumut va permite COSMOTE România să finanţeze reînnoirea licenţelor şi să îşi îndeplinească obligaţiile de plată pentru spectrul alocat serviciilor mobile 4G, precum şi să acopere o parte din investiţiile necesare dezvoltării reţelei.

Cererea consumatorilor români de servicii mobile în bandă largă este în creştere, iar competiţia acerbă pentru furnizarea serviciilor 4G se intensifică. Companiile se confruntă cu cheltuieli semnificative, pe fondul investiţiilor în extinderea reţelelor şi a portofoliului de servicii.

Finanţarea furnizată de BERD va permite COSMOTE România să îşi multiplice avantajele competitive. Astfel, compania va furniza servicii de comunicare în bandă largă de o calitate sporită, precum şi aplicaţii şi servicii noi şi inovative.

„Pentru BERD, construirea unei infrastructuri IT&C de încredere este esenţială pentru încurajarea inovaţiei şi a industriilor moderne centrate pe cunoaştere, a spus domnul James Hyslop, Directorul BERD România. În toate ţările în care BERD derulează proiecte de investiţii, telecomul este un sector extrem de dinamic, bazat pe cunoaştere. Suntem încântaţi că prin acest împrumut contribuim la eforturile COSMOTE România de a creşte piaţa telecom din România, în beneficiul utilizatorilor şi al mediului de afaceri. Suntem, în egală măsură, onoraţi de faptul că această tranzacţie este un proiect implementat în parteneriat cu Grupul OTE, implicând, de asemenea, un grup extins de bănci cu tradiţie”, a adăugat acesta.

Aranjori principali mandataţi (Mandated Lead Arrangers) pentru acest credit sindicalizat sunt ING Bank şi Société Génerale, Aranjori principali (Lead Arrangers) sunt Erste Group Bank AG şi Eurobank Private Bank Luxembourg S.A, Citibank, NBG Bank Malta Limited şi Raiffeisen Bank International AG sunt Aranjori (Arrangers).

Michael Tsamaz, Preşedinte şi CEO al Grupului OTE, a spus: „Acest acord reprezintă un vot de încredere pentru România, pentru viitorul şi oportunităţile pe care ţara le oferă. De asemenea, este o dovadă a încrederii pe care BERD o manifestă pentru Grupul OTE, pentru stabilitatea sa financiară şi procesele de transformare de succes derulate. În ciuda condiţiilor macroeconomice, ne concentrăm în continuare pe crearea de valoare pentru publicul local şi investim în viitor, prin construirea infrastructurii telecom de mâine”.

Nikolai Beckers, CEO COSMOTE România, a afirmat: „Industria telecom este intens influenţată de investiţii, iar schimbările tehnologice se întâmplă rapid. COSMOTE România, în calitate de furnizor complet de servicii de comunicare, a lansat serviciile 4G în aprilie acest an, confirmând încă o dată strategia orientată spre clienţi. Prin acest împrumut din partea BERD, ne consolidăm resursele, astfel încât să putem urma un plan optim de investiţii pentru dezvoltarea serviciilor în bandă largă”.

De la lansarea operaţiunilor sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde de euro în peste 330 de proiecte în România, angrenând peste 12 miliarde de euro pentru acestea, din surse externe de finanţare.

### 

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două insituţii interguvernamentale, sprijină dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiilor. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina web, Facebook  şi Twitter.

 • NicKel

  cosmorom.. tot codasi, evident 🙂

 • heroes

  sa vedeti atunci preturi si foamete de bani dupa ce se vor imprumuta astia pe la banci pentru 4d(G).

 • Julian

  Cosmote nu au reusit sa ofere serviciI cat-de-cat ok pe GSM si 3G, … As vrea sa vad ce vor face cu 4G, cu toate ca nu sunt deloc curios sau interesat de serviciile lor…
  🙂

 • doctoracu

  Eu de luna viitoare renunt la ei. Sa nu poti vb la telefon in centrul orasului(Alba Iulia) cand e 3G-ul activat e absurd. Pacat, ca in rest am semnal si in pestera.

 • Eugen

  Cosmote=retraua saracului, un amarat d 3g nu sunt in stare sa faca , acum mai pun sh 4g( la mne la tara e 3g dar nu am nici o liniuta ) PRAFF!!