iPad Air, iPad Mini Retina Display, MacBook Pro Retina Display, Mac Pro – tot ce trebuie sa stii despre conferinta Apple din 22 octombrie!

  In cursul acestei seri compania Apple a organizat o conferinta in care a prezentat, spre uimirea tuturor, o tableta denumita iPad Air, o tableta iPad Mini 2 si doua Mac-uri noi: MacBook Pro Retina Display si Mac Pro. Surprinderea a fost mare pentru foarte multe persoane, deoarece Apple a reusit sa pazeasca extrem de bine un secret in interiorul companiei si acesta s-a dovedit a fi denumirea tabletei iPad Air. Desi multi credeau ca ea se va numi iPad 5, in realitate Apple a ales denumirea iPad Air, una neobisnuita si neprezentata de catre cineva.

  In cele ce urmeaza voi discuta despre toate noutatile importante ale Apple, ele acoperind atat tabletele, cat si Mac-urile.

iPad Air

  Asteptam de ceva vreme ca iPad Air sa fie prezentata de catre compania Apple si iata ca pe scena conferintei si-a facut aparitia mult asteptatul produs a celor din Cupertino. Noua tableta iPad 5 este mai subtire, mai usoara si mult mai puternica decat modelele anterioare, ea avand un ecran Retina al carui margine este cu 43% mai mica decat in iPad 4. In ceea ce priveste dimensiunile, iPad Air este cu 20% mai subtire decat versiunea anterioara, dar este si mai usoara decat iPad 4, cantarind doar 453 de grame. Dupa cum era de asteptat, noua tableta iPad Air functioneaza in baza unui chip A7(avand co-procesor de miscare M7), fiind de pana la 8 ori mai rapida decat prima generatie pe partea de procesare standard, avand putere de procesare grafica cu de pana la 72 de ori mai mare decat iPad 1.

  ableta foloseste tehnologia WiFi MIMO ce permite accesarea de retele WiFi si atingerea de viteze de pana la 300 Mbps, suporta mai multe retele 4G LTE, are o noua camera iSight de 5 megapixeli, inregistreaza video in format 1080p, are o camera FaceTime HD de 1.2 megapixeli, are doua microfoane pentru inregistrarea de clipuri video si aceeasi autonomie de 10 ore. Tableta este disponibila in versiuni space grey si argintie, versiunea aurie nefiind prezentata de catre Apple. Tableta va fi disponibila la aceleasi preturi precum pana acum, sora sa mai mica iPad 2 urmand a fi disponibila in continuare pe piata, iPad 4 urmand a fi retrasa definitiv.

  iPad Air va fi lansata in cateva zeci de tari pe data de 1 noiembrie, Romania aflandu-se printre ele.

iPad Mini Retina Display

  Dupa iPad Air, compania Apple uimeste lumea cu iPad Mini 2, o tableta despre care au auzit nenumarate zvonuri in ultima perioada. Pentru inceput aflam ca iPad Mini 2 va contine intr-adevar un Retina Display cu rezolutie 2048 x 1536, aceeasi rezolutie disponibila si in iPad Air, toate aplicatiile fiind compatibile cu el. Noua tableta functionaza in baza aceluiasi procesor A7(avand co-procesor de miscare M7), oferind performante cu de pana la 4 ori mai mari pentru procesare standard si de pana la 8 ori in cazul placii grafice. iPad Mini 2 are deasemenea tehnologia WiFi MIMO, noua camera iSight de 5 megapixeli mentionata in cazul iPad Air si o camera FaceTime HD. Tableta este disponibila in versiuni space grey si argintie.

  Noua tableta arata exact precum versiunea anterioara si este disponibila in culori space grey si argintie, modelul auriu fiind indisponibil, iar aici includem si tehnologia Touch ID. Practic vorbim despre o simpla actualizare hardware a tabletei si nimic mai mult din acest punct de vedere, asa ca nu va asteptati la altceva. iPad Mini 2 va fi lansata la sfarsitul lunii noiembrie la un pret de 399$, cu 70$ mai mare decat cel al versiunii precedente, aceasta din urma urmand a ramane pe piata la pretul de 299$. Din pacate compania Apple nu ofera si o data de lansare pentru noua tableta, semn ca stocurile sunt foarte mici si nu vom avea produsul pe piata tot din 1 noiembrie.

MacBook Pro Retina Display

  Dupa cum era de asteptat, in cursul acestei seri, compania Apple a anuntat lansarea unor noi modele ale MacBook Pro Retina Display. In cazul modelului cu ecran de 13 inch vorbim despre implementarea paltformei Intel Haswell care aduce 9 ore de autonomie pentru baterie(cu 2 ore in plus fata de trecut), aduce Thunderbolt 2, WiFi 802.ac, storage PCi-e flash si un pret cu 200$ mai mic decat cel precedent.

  In cazul MacBook Pro-ului cu ecran de 15 inch vorbim despre implementarea unui procesor Intel Haswell de generatia a 5-a, o placa video GeForce GT 750M si una Iris Pro, cu de pana la 8 ore de autonomie pentru baterie, PCI-e storage, Wi-Fi 802.11ac, Thunderbolt 2 si desigur ca va fi disponibil la un pret cu 200$ mai mic decat cel precedent. Ambele modele vor fi disponibile pentru achizitie incepand de astazi in magazinele Apple.

Mac Pro

  In cursul acestei seri compania Apple a prezentat din nou noua versiune a Mac Pro, produsul companiei avand disponibila platforma Intel Xeon E5 cu procesoare quad-core care au 6, 8 si 12 nuclee, pana la 30 MB l3 cache si 40 de linii PCI Express de generatia a treia. Toate acestea se sunt disponibile cu memorie RAM DDR3 ECC de 1866 MHz care au un controller cu patru canale, ele oferind o latime de banda de 60 GB/s, pana la 64 GB putand fi implementati. Separat de ele, compania Apple a implementat placi video AMD FirePro care au pana la 4096 de proceesoare pentru streaming, doua bus-uri de 384 de biti, pana la 12 GB de GDDR5 VRAM, latime de banda de 528 GB/s si 7 teraflopi.

  Pe partea de conectivitate vorbim despre implementarea Thunderbolt 2 care ofera latime de banda de 20 Gb/s si ofera posibilitatea de a conecta pana la 6 dispozitive pentru fiecare port. Noile placi video permit conectarea a maxim 4 ecrane 4K la noul Mac prin intermediul HDMI 1.4 special implementat pentru aceste ecrane. Pretul de pornire al noilor Mac-uri este de 3000$ si ele vor fi disponibile in magazinele Apple din Decembrie.

iWork si iLife

  Asteptate de cateva zile, noile versiuni ale aplicatiilor din suita iWork si iLife vor fi disponibile incepand de astazi in App Store si Mac App Store. Aplicatia iPhoto va avea o interfata noua si un nou mod de organizare pe iDevice-uri, Apple implementand inclusiv posibilitatea de a genera card-uri  directdin aplicatie. iMovie are deasemenea o interfata complet modificata, cei de la Apple implementand efecte pentru modificarea vitezei clipurilor video si optiunea de a introduce clipuri video in interiorul altora, aceste functii fiind disponibile doar pe Mac-uri pana in prezent. Toate filmele facute prin iMovie sunt disponibile pe toate produsele Apple daca sunt sincronizate cu iCloud. Aplicatia Garageband va avea o interfata noua, va permite editarea a 32 de track-uri de muzica pe iDevice-urile noastre, aceasta functie fiind cel mai probabil disponibila pe iPhone 5S si noile tablete din aceasta seara.

  Acum aplicatiile din suita iWork sunt compatibile cu toate tipurile de documente, ele au disponibile o interfata complet noua pentru OS X si iOS, aceasta permitand o mult mai simpla administrare a documentelor disponibile in ele. In aplicatia Numbers noua interfata pentru iOS permite o mult mai frumoasa generare si prezentare a spreadsheet-urilor, ele fiind interactive si permitand efectuarea de prezentari extrem de rapid. In cazul Keynote vorbim despre implementarea unor efecte si animatii noi pentru utilizatori, majoritatea dintre ele fiind disponibile pe iDevice-urile celor de la Apple, dar si pe Mac. Una dintre cele mai interesante functii noi se numeste Collaboration si ea permite editarea simultana si in timp real a documentelor de pe orice iDevice sau Mac, utilizatorii putand modifica documentele in acelasi timp oriunde s-ar afla.