Apple urmeaza sa piarda 900 de milioane de dolari prin oferirea gratuita a OS X Mavericks si a suitelor iLife/iWork

  Saptamana trecuta Apple a uimit intreaga lume anuntand ca va oferi gratuit OS X Mavericks, cea mai recenta versiune a OS X, dar si versiunile noi ale aplicatiilor iOS/OS X: Pages, Numbers, Keynote, iPhoto, iMovie si Garageband. Facand aceasta miscare curajoasa, Apple isi forteaza competitorii sa actioneze intr-o maniera similara, insa in acelasi timp este nevoita sa renunte la o parte din profit, aproape 1 miliard de dolari, costurile reprezentand banii incasati din vanzarea acestor produse software.

We are turning the industry on its ear. So we are now making iPhoto, iMovie, Pages, Numbers, and Keynote available as free downloads to customers who purchased new iOS devices, and we are also making Mavericks and future updates free to our Mac customers. As a result of these additional rights and features, we are deferring a greater portion of sales of each iOS device. 

  Practic pe termen lung Apple se asteapta sa piarda aceasta suma de bani din profitul fiecarui trimestru fiscal, iar calculand-o pentru tipuri de produse, Apple va pierde intre 15$ si 20$ pentru iDevice-uri plus intre 20$ – 40$ pentru Mac-uri. Suma pierduta de catre Apple este mica in comparatie cu castigurile pe termen lung, dar si schimbarea radicala pe care o impune in industrie, iar acum ramane doar sa vedem cum vor reactiona competitorii sai si ce vom mai primi noi gratuit.

16 COMENTARII

  1. Hai da-o in spanac… Nu o sa piarda absolut nimic, ba o sa aiba de castigat pentru ca ii stimuleaza pe utilizatori sa faca upgrade de la vechituri (unii s-ar putea sa fie nevoiti sa faca upgrade hardware) si s-ar putea sa “converteasca” cativa de la Office. In plus, omogenizeaza totul cu un singur OS.
    Si mai incet aia cu “fortatul competitorilor”, Microsoft a dat 8.1 gratis si la lansarea Windows 8 se putea achizitiona legal si cu $10.

    Daca Apple mergea pe o strategie de growth in loc de una de high profit margin, scadea un pic preturile la iPhone/iPad, asta cu pierderile de la OSX/iWorks este pur si simplu praf in ochi si are un foarte mic impact (financiar).

  2. nu va pierde absolut nimic, vor castiga din alte parti mult mai mult.
    sa n-avem noi grija lor ca de foame nu vor muri niciodata.

  3. 8.1 e un update, in care microsoft incearca sa repare cac atul facut in 8. Si la Mac upgrade-urile sunt gratis (10.7.x). Aia 10$ au fost o promotie, asa cel mai ieftin, si de ca cat, e 150$. Asta imi place la MacOsX, nu ai fragmentarea aia idi oata: home basic, home, professional…. Aici ai normal si server.

  4. Mie unul chiar imi comvine sa primesc aplicatiile acestea gratis. Chiar vroiam saptamana trecuta sa achizitionez iWork.
    Apple va castiga foarte mult pe aceasta super miscare.
    Saptamana aceasta imi ajunge iPhone 5S si abia astept sa vad aplicatiile.

  5. e o mare diferenta intre a pierde banii si a nu-i castiga , vorbim doar de o suma ipotetica, calcule speculative, ca s-ar putea , ca parca, ca etc . stati linistiti.. apple nu pierde

  6. Nu va mai bucurati atat ca veti avea gratis Iwork!Va fi gratis numai pentru cei care cumpara Mac,Ipad etc incepind de la finalul lui octombrie.Cine are deja trebuie sa bage mana in buzunar.Noroc ca este exceptional Office pentru Mac.

  7. @claudiu: da doar iphone 5C si 5S au preinstalate aplicatiile.
    @adi: pentru informarea ta si cele 2 iphonuri nou lansate au aplicatiile gratis.

  8. @dory: stiu este naspa senzatia ca noi ceilalti sa nu beneficiem de aceste aplicatii free. Sotia si sora mea au 4S deci daca vor vrea aplicatiile trebuie sa le plateasca.

  9. A incercat cineva sa achizitioneze aplicatiile astea pe un 5C/5S sa vada mai apoi daca de pe unul inferior(5/4S/4..) ii apar ca deja achizitionate in iTunes?