evasi0n7 – o solutie de jailbreak lansata prematur, cu probleme si cu o durata de viata mica

  Ieri solutia de untethered jailbreak pentru iOS 7 numita evasi0n7 a fost lansata, iar aici v-am prezentat un tutorial cu ajutorul caruia puteti face jailbreak oricarui iDevice ce ruleaza aceasta versiune a iOS. Lansarea evasi0n7 a generat foarte multa controversa in interiorul comunitatii utilizatorilor de solutii de jailbreak si asta deoarece producatorii de tweak-uri si aplicatii pentru Cydia nu au fost implicati in procesul de dezvoltare, iar software-ul in sine inlocuia automat Cydia cu un magazin de aplicatii piratate in cazul utilizatorilor chinezi.

  Explicand decizia de a incasa aproape 1 milion de dolari pentru colaboratea cu o companie din China care detine Taig, un App Store de aplicatii piratate, cei de la Evad3rs au vorbit despre multe lucruri, insa mai putin despre adevar. Hackerii l-au acuzat direct pe saurik de faptul ca el i-a fortat sa lanseze evasi0n7 prematur, altfel ei riscau sa-si piarda suma promisa de catre chinezi, creatorul Cydia lucrand in paralel cu alte entitati din China pentru a lansa o solutie de jailbreak separata si desigur pentru a incasa o suma consistenta de bani.

  Daca in toata aceasta poveste il includem si pe geohot care a publicat inregistrarea unei tentative de a vinde o solutie de jailbreak, atunci avem povestea potrivita pentru un film ce poate fi produs la Hollywood. geohot a fost cea de-a treia piesa a acestui puzzle si una dintre marile probleme pentru cei de la Evad3rs, hackerul american lucrand la dezvoltarea unei proprii solutii de untethered jailbreak pentru iOS 7, el fiind dispus sa primeasca 350.000$ pentru publicarea sa, sau oferirea catre o terta entitate. Practic geohot a fost picatura care a umplut paharul si i-a fortat in final pe cei de la Evad3rs sa grabeasca lansarea solutiei de jailbreak, acest lucru nefiind oportun pentru utilizatori.

  Desi multa lume se bucura de lansarea evasi0n7, chiar daca in cea mai mare parte vorbim despre un software semi-inutil deocamdata, problema este ca durata sa de viata va fi foarte scurta. Desi s-a spus ca exploit-urile hackerilor Evad3rs au fost furate si ca iOS 7.1 beta 2 a blocat vulnerabilitatile lor, iata ca evasi0n7 este totusi compatibil cu aceasta versiune beta a sistemului de operare. Problema cea mai mare este acum ca Apple are solutia de jailbreak si va incepe un proces de reverse engineering pentru ea, blocand toate vulnerabilitatile in iOS 7.1. Ce inseamna acest lucru? Ei bine, exista sanse extrem de mari ca iOS 7.1 sa fie lansat abia cand Apple va bloca toate “gaurile” de securitate ale sistemului sau de operare, evasi0n7 devenind inutila atunci.

  Acest lucru inseamna ca mai avem maxim 1 – 2 luni de utilizare a solutiei de jailbreak inainte ca Apple sa o blocheze permanent. Avand in vedere ca va dura intre 1 – 3 saptamani ca tweak-urile si aplicatiile din Cydia sa fie actualizate, multi vor fi nevoiti sa nu instaleze cea mai recenta versiune a iOS pentru a putea face in continuare jailbreak, o situatie intotdeauna problematica. Daca s-ar fi asteptat lansarea iOS 7.1, atunci lucrurile ar fi fost diferite pentru ca Apple va implementa macar o functie dorita in noua versiune a iOS si va motiva unii utilizatori sa faca jailbreak, insa ramane sa vedem ce vor decide sa faca americanii.

  Inainte sa inchei va spun ca, dupa parerea mea, iOS 7 va mai avea o solutie de jailbreak dupa blocarea evasi0n7 in iOS 7.1 si luptele “date” pe retelele de socializare demonstreaza acest lucru. Acum, mai mult ca niciodata, exista un interes extrem de mare pentru publicarea de solutii de jailbreak pentru iOS si sumele de bani investite in dezvoltarea lor sunt enorme. Daca geohot are o solutie de jailbreak si Evad3rs au demonstrat ca in China exista entitati dispuse sa plateasca, eu cred ca sigur se vor gasi bani si persoane care sa produca inca o solutie de jailbreak pentru iOS 7.

11 COMENTARII

  1. la asta mam gandit si eu cand am vazut ca a aparut…. singura sansa ca apple sa il lase este ca sa ii creasca vanzarile la produse…dar dupa cum vad ca jb trimite catre piraterie sigur vom vedea 7.1 fara jb si cred ca nu il vor publica pana cand nu vor fi siguri ca nu vor mai avea nici o gaura… si cu cat va aparea un ios mai bun va fi din ce in ce mai securizat si va fi dificil sa il sparga…

  2. Daca nu ma insel, asa a fost intotdeauna. A aparut o versiune jailbreak pentru un iOS si la scurt timp a aparut si un update. Iar iOS 7.1 suna promitator din ce vad la beta 2, asa ca decat pentru gogosi nelimitate la o lume imaginara si o aplicatie cu seriale TV pe care o am cumparata oricum, voi face update fara sa ma gandesc prea mult.

  3. Traiasca chinezii…ca fara ei ne mancau cainiii…Eram sigur ca dupa ce a aparut faza cu site va aparea jailbreak asa,astia de la evaders au lu-at tot…In concluzie cine da mai mult castiga

  4. Greu mai e sa publici un comentariu. In orice caz, daca nu ma insel, asa a fost intotdeauna. La scurt timp dupa ce a aparut o versiune jailbreak, Apple a hranit un update utilizatorilor blocand astfel posibilitatea de jailbreak. Asa ca, pentru mine, 7.1 suna promitator la cum arata beta 2 si decat gogosi nelimitate la o lume imaginara si MovieBox pe care il am cumparat oricum, voi face update fara sa ma gandesc prea mult.

  5. Da si eu voi face update la 7.1 fara sa ma gandesc. Mai ales ca Ryan Petrich (cei ce au mai folosit cydia il stiu ) a zis intr-un tweet ca activator nu este compatibil cu solutia de jb de la evasi0n, decat cand o sa aplice alt exploit. Asa ca nu ma vad folosind acest JB…fara activator e cam inutil jb.