Cat de sigure mai sunt solutiile de jailbreak pentru iOS?

  Daca folositi solutii de jailbreak de mult timp, atunci probabil stiti ca aplicarea unui asemenea software presupune inlaturarea multor masuri de siguranta implementate de catre Apple in sistemul sau de operare. Pentru a obtine acces de administrator in iOS este necesara inlaturarea acestor masuri de securitate, insa unul dintre efectele neplacute este ca iOS-ul devine vulnerabil. Cat de vulnerabil poate fi iOS-ul am aflat cu ocazia lansarii evasi0n7, hackerii lasand “din greseala” un backdoor in software-ul lor, acesta permitand accesarea iDevice-urilor si rularea de diverse comenzi.

  Din pacate lucruri de acest gen se pot intampla in viitor, insa nu trebuie sa ne limitam doar la probleme de acest gen cand vine vorba de securitate. V-am spus cu doar cateva luni de zile in urma ca dezvoltatorul unui tweak facea bani de pe urma utilizatorilor afisand reclame intr-o fereastra ascunsa in iOS, totul fara ca utilizatorii sa stie ce se intampla in sistem. In aceeasi masura, aplicatiile din Cydia pot implementa diverse modificari neasteptate, Activator afisand, pentru prima oara, reclame in interiorul aplicatiei Settings.

  Practic un tweak al Cydia sau o aplicatie pot implementa orice fel de modificari doresc in iOS, pot transmite date dupa bunul plac si pot permite hackerilor sa ne acceseze sistemele, daca nu va schimbati parola SSH. Mai mult decat atat, utilizarea unui jailbreak poate permite o mult mai usoara raspandire a malware-ului, daca hackerii ar fi fost interesati de asa ceva, insa problemele de acest gen vin impreuna cu libertatea, libertatea de a face orice dorim, oricand dorim, fara ca Apple sa ne poata limita.

  Pe scurt, solutiile de jailbreak nu sunt sigure, insa acesta este pretul pe care il platim pentru libertate.