iDevice.ro mini review : internetul Cosmote 4G

  Incepand din luna aprilie, operatorul de telefonie mobila COSMOTE Romania a anuntat cresterea vitezei de navigare pe internet in reteaua sa 4G la 150 Mbps pentru download si 50 Mbps pentru upload, extinzand in acelasi timp acoperirea in Romania. Multumita lor, am avut ocazia de a testa reteaua Cosmote 4G in Bucuresti, iar in cele ce urmeaza veti vedea rezultatele obtinute de catre mine pe o tableta iPad Air.

  Dupa cum se poate observa si din poze, viteza maxima obtinuta in cadrul testelor este de 99 Mbps pentru download si de 34 de Mbps pentru upload, ele fiind similare cu cele ce se ofera in abonamentele de internet prin modem. Timpii de raspuns pentru testele facute in reteaua 4G a COSMOTE s-au dovedit a fi foarte buni pentru o conexiune mobila de date si, practic, diferentele dintre conexiunile fixe de mare viteza si cele mobile devin din ce in ce mai mici multumita retelelor 4G.

Folosind o retea 4G de mare viteza, precum cea a COSMOTE, veti obtine viteze reale de descarcare de pe internet de pana in 10 MB/s si pana in 4 MB/s pentru upload, mai mult decat suficient pentru orice fel de task-uri. Traducand acest lucru in task-uri reale, nu veti astepta aproape deloc atunci cand vizionati clipuri video pe YouTube, veti putea viziona fara buffering emisiuni TV in aplicatia Dolce Mobile TV powered by COSMOTE si veti putea descarca foarte repede podcast-uri video/audio prin iTunes.

De asemenea, pentru utilizatorii de business beneficiul utilizarii retelei 4G este unul semnificativ, avand in vedere ca fisiere volumionase (rapoarte prezentari etc.) de 20 MB se transmit in mai putin de o secunda.

Stabilitatea retelei face posibil gaming-ul fara laguri in jocuri pretentioase si consumatoare de trafic de date.

Desigur ca vitezele difera in functie de acoperirea pentru zona voastra, astfel ca puteti obtine rezultate mai bune sau mai slabe in functie de zona in care va aflati si faceti testele.

Imbunatatindu-si reteaua 3G in cursul anului 2014, cei de la COSMOTE au investit masiv si in reteaua 4G, astfel ca ofera performante similare si chiar mai bune, in unele cazuri, fata de competitorii directi. In momentul de fata reteaua 4G a COSMOTE acopera orasele Bucuresti, Bacău, Botoșani, Brăila, Predeal, Buzău, Cluj-Napoca, Constanța, Galați, Iași, Bragadiru, Jilava, Otopeni, Baia Mare, Piatra Neamț, Bușteni, Ploiești, Sinaia, Satu Mare si Suceava si se afla in continua extindere.

  Pe viitor cei de la Cosmote testeaza deja retele 4G+ care ne permit sa atingem viteze de pana la 300 Mbps pentru navigare pe internet si eu unul abia astept sa o testez.