Apple pregateste procesoare pentru Mac-uri, Intel va proce unele chip-uri pentru iDevice-uri

Apple va implementa in MacBook Air-urile anului viitor primul sau procesor special creat pentru aceste produse, el fiind inclus intr-un chip A10X fabricat de catre compania Samsung.

Apple dezvoltare chip Mac

  Dupa ani de zile de zvonuri privind lansarea unor procesoare Apple pentru Mac-uri, iata ca acum avem si primele informatii solide in legatura cu planurile companiei americane pentru viitor. Conform unui analist cu informatii valide in trecut despre produse Apple nelansate, compania americana pregateste acum procesoare pentru Mac-uri care vor fi implementate in produsele ce vor fi lansate pe piata in cursul anului 2016.

  A10X ar urma sa fie primul chip Apple care va contine un procesor propriu pentru Mac-uri, el urmand a fi produs folosind un proces de fabricatie de 10nm prin tehnologia FinFET, Samsung urmand a fi singurul partener Apple care le va produce. Acest chip A10X ar urma sa aiba performante situate intre cele ale unui procesor Intel Atom si cele ale unui procesor Intel i3, deci va fi regasit cel mai probabil doar in MacBook Air.

Apple dezvolta procesoare pentru Mac-uri

  Separat de aceste chip-uri, companiile Intel si Global Foundry au fost contractate de catre Apple pentru a produce viitoarele chip-uri ale iDevice-urilor, prima dintre ele urmand a incepe productia anul acesta. Global Foundry ar urma sa preia 25% din productia de procesoare A9 pentru iPhone 6S, Samsung fiind aleasa pentru a fabrica restul, ambele companii folosind un proces de fabricatie de 14nm prin tehnologia FinFET.

  In ceea ce priveste Intel, Apple ar intentiona sa cumpere de la ea chip-uri baseband Intel XMM 7360 incepand din cursul anului 2016, acestea controland functionalitatea GSM a iDevice-urilor. Atat terminalele iPhone, cat si tabletele iPad vor contine aceste procesoare Intel impreuna cu cele Qualcomm MDM 9634M, Intel urmand a furniza 30% din totalul necesar de catre Apple.

  Tranzitia Apple de la proesoare Intel la procesoare propii pentru mac-uri nu este absolut deloc surprinzatoare, cei din Cupertino dorind sa controleze intregul proces de productie al terminalelor, dar si componentele din ele. In aceasta idee, nu ar fi exclus ca Apple sa isi produca in viitor si propriile chip-uri baseband pentru functionalitatea GSM, sau chip-uri Wi-Fi, insa totul va depinde de modul in care isi gandeste compania strategia pentru viitor.