Elvetia intre optimism si ingrijorare dupa prezentarea Apple Watch

Apple Watch Edition hero

  Jony Ive a afirmat acum cateva luni de zile ca Apple Watch va reprezenta o problema majora pentru producatorii elvetieni de ceasuri, iar acest lucru pare sa fi rasunat puternic in mintile unora dintre ei. Intr-un interviu acordat astazi, co-inventatorul Swatch, Elmar Mock, sustine ca Apple Watch va avea rapid succes si ca va trimite producatorii elvetieni de ceasuri in “epoca de piatra”. El spune ca orice fel de ceasuri cu preturi intre 500 de dolari si 1000 de dolari, sau franci, sunt in “pericol”, de fapt el fiind convins ca intreava Elvetie este in pericol.

Apple will succeed quickly. Anything in the price range of 500 francs to 1,000 francs [US$500-$1,000] is really in danger. I do expect an Ice Age coming toward us. Switzerland is in trouble. Unfortunately, I’m reminded too strongly of the quartz crisis. So far I see watchmakers in this country making the same mistakes as back then. We’ve seen a lot of arrogance in the Swiss watch industry in the past few years, calling the smartwatch a gadget and not taking it seriously.

  Mock compara prezentarea Apple Watch cu criza prin care au trecut producatorii elvetieni in momentul in care ceasurile ieftine din quartz au fost lansate pe piata si le-au afectat vanzarile. El sustine ca producatorii elvetieni de ceasuri sunt prea aroganti si nu iau smartwatch-urile in serios, iar acest lucru le va afecta afacerile in perioada urmatoare. In ciuda viziunii negative a lui Mock, alti producatori de ceasuri incearca sa fie optimisti, pregatind smartwatch-uri proprii pentru lansare pe piata, insa ramane de vazut daca ele vor putea concura eficient cu Apple Watch.