iOS 8.2 – iata cum poti imbunatati autonomia bateriei

iOS 8.2 baterie imbunatatire

  Instalarea iOS 8.2 in iPhone, iPad si iPod Touch a generat numeroase probleme cu autonomia bateriei pentru anumiti utilizatori, acestia raportand o scadere serioasa sau mai putin serioasa a timpului de utilizare al propriului dispozitiv pe parcursul zilei. Mai exact, unii utilizatori au reclamat in ultimele saptamani faptul ca instalarea iOS 8.2 in propriile terminale a generat o neasteptata scadere a autonomiei bateriei propriilor dispozitive, iar desigur ca ajutorul oferit de catre Apple pentru unii dintre ei nu a rezolvat in vreun fel problemele.

  In aceasta idee va readuc in atentie o serie de sfaturi pe care vi le-am oferit si in trecut pentru a incerca sa rezolvati diversele probleme ale autonomiei bateriei iDevice-urilor noastre, ele functionand foarte bine pentru majoritatea celor care le-au incercat.

Restore

  Intotdeauna recomand oricui sa nu utilizeze backup-uri in cazul unui restore, deoarece backup-urile importa nu doar informatiile importante ci si problemele. In cazul trecerii de la iOS 7/iOS 8 la iOS 8.2 un backup importa intr-un sistem de operare nou setari dintr-unul vechi iar acest lucru genereaza intotdeauna probleme. In cazul autonomiei putem vorbi despre servicii care functioneaza fara rost, despre cine stie ce bug care ruleaza un servicii constant, sau cine stie ce alte probleme, asa ca efectuarea unui restore cu set as new este intotdeauna o metoda buna de a scapa de probleme.

Identificare aplicatii care consuma bateria

  In iOS 8 ccompania Apple a implementat o functie grozava care ne permite sa identificam care dintre aplicatiile instalate in sistemul de operare consuma cea mai multa energie in timpul utilizarii zilnice. Acest meniu este disponibil in Settings>General>Usage>Battery Usage sau Configurari>General>Utilizare>Utilizare Baterie, iar dupa cum puteti vedea deja din imaginea de mai sus, el afiseaza ce procent din baterie este consumat de catre diverse aplicatii.

  Daca descoperiti aplicatii care consuma prea multa baterie, va puteti gandi sa renuntati la ele, sa le inlocuiti cu altele sau daca sunteti nevoiti sa le utilizati, macar stiti ce anume consuma energia.

Dezactivarea 3G/4G/WiFi/Bluetooth/GPS

  Toate serviciile listate de catre mine mai sus ne fac smartphone-urile mai bune, mai potente, insa daca le tineti active cand nu le utilizati, consumati fara rost energia terminalului vostru. Cand sunteti conectati la o retea WiFi pentru o perioada lunga de timp, este indicata sa dezactivati conexiunile de date 3G/4G deoarece ele consuma energie inutil, nefiind folosite pentru trafic. In aceeasi masura puteti inchide conexiunile Bluetooth/GPS cand nu folositi aceste servicii, tinerea lor activa avand exact acelasi impact precum am mentionat anterior.

Scaderea luminozitatii ecranului

  Daca nu utilizati iDevice-ul afara, atunci sunt sanse mici sa aveti nevoie de luminozitatea setata la maxim si fie alegeti sa o reduceti la o valoare mica, fie utilizati sistemul care seteaza automat luminozitatea. Oricare dintre aceste doua functii va imbunatateste autonomia bateriei, ecranul fiind principalul consumator de energie al oricarui terminal mobile, luminozitatea setata de catre utilizatori definind practic consumul de energie, deoarece in functie de ea ecranul trage curentul de care are nevoie pentru a functiona.

Reduce Motion – dezactivarea parralax si a efectului de miscare a iconitelor

  Apple a implementat un set grozav de efecte in iOS 8, insa pe cat sunt ele de grozave, pe atat de multa energie consuma si dezactivarea lor va avea un impact serios nu doar asupra autonomiei, ci si asupra performantelor iDevice-urilor. Navigand catre Settings>General>Accessibility>Reduce Motion si activand aceasta optiune, veti elimina efectul parallax implementat de catre Apple, dar si cel care da senzatia de miscare pentru iconite si wallpaper-urile acestora, optiunea fiind in mod nativ activata pentru toti utilizatorii.

Evitarea wallpaper-urilor dinamice

  Prezente in iOS 8 sunt si o serie de wallpaper-uri dinamice care potenteaza efectele despre care v-am vorbit anterior. Apple le-a implementat in ideea de a ne oferi o experienta de utilizare cat mai buna, insa din pacate ele consuma resurse si autonomie, iar daca aveti nevoie foarte mare de ambele, ar fi indicat sa utilizati doar wallpaper-uri statice.

Dezactivarea Background App Refresh si a Automatic Downloads

  Background App Refresh si a Automatic Downloads sunt doua servicii care permit actualizarea in background a informatiilor din interiorul aplicatiilor instalate in iDevice-urile noastre si instalarea automata de aplicatii daca acelasi lucru s-a facut pe PC sau alt iDevice/instalarea automata de update-uri disponbile in App Store. Ambele servicii monitorizeaza in mod constant serverele Apple pentru a sti daca trebuie sa faca vreo operatiune in terminalele noastre, iar acest lucru consuma destula energie, deciar fi bine sa evitati utilizarea lor dca doriti autonomie imbunatatita.

Dezactivarea Frequent Locations si serviciilor GPS inutile

  Frequent Locations este un serviciu care ii ajuta pe soferii din SUA sa ajunga mai repede la destinatie, iOS-ul monitorizand locurile prin care acestia au condus, dar si informatii din trafic, ghidandu-i cat mai rapid spre destinatie. In Romania serviciul doar monitorizeaza locatiile prin care calatorim, deci nu este chiar atat de util si consuma resurse. Dezactivarea sa este recomandata impreuna cu dezactivarea informatiilor despre WiFi, Trafic, Time Zone, iAds, Diagnostic si utilizare, eventual Popular Near Me, singurele 2 servicii cu adevarat utile fiind cele pentru cautarea celulelor de retea si calibrarea busolei.

Dezactivarea 4G, Wi-Fi, Bluetooth si a notificarilor

  Desi noile iPhone, iPad si iPod Touch-uri sunt facute pentru a avea o autonomie mai buna pe 4G decat pe 3G, din pacate acoperirea proasta in tara noastra poate genera consum mai mare decat in cazul retelelor 3G, terminalele cautand in mod constant semnal, asa ca dezactivarea sa este recomandata in zone cu semnal slab. Trecand la Wi-Fi va spun ca este indicat sa dezactivati functia atunci cand nu aveti vreun HotSpot prin preajma deoarece terminalele scaneaza in mod constant retelele si consuma in mod inutil baterie in incercarea de a gasi una.

  Acelasi lucru este valabil pentru functia Bluetooth care consuma inutil energie daca nu aveti un alt terminal compatibil prin preajma la care sa va conectati. Notificarile pe de alta parte consuma energie deoarece folosesc reteaua de date, aplicatiile si activeaza ecranul cand sunt primite, asa ca daca aveti neaparat nevoie de baterie, ar fi bine sa mai dezactivati unele dintre ele din Settings>Notifications.

Dezactivarea Motion & Fitness, Miscare si Fitness

iOS 8.2 probleme baterie

  Separat de cele de mai sus, co-procesorul de miscare M7 sau M8 implementat in iPhone 5S, iPhone 6 si iPhone 6 Plus sau cele mai recente tablete iPad, genereaza probleme cu autonomia bateriei terminalelor, iar mai jos aveti o posibila rezolvare pentru ele.

  1. Deschideti aplicatia Configurari, Settings.
  2. Acccesati meniul Privacy, Intimitate.
  3. Accesati sub-meniul Miscare si Fitness.
  4. Dezactivati optiunea Sanatate si apoi cea Urmarire fitness.

  Fiind mereu activ, acest co-procesor de miscare ne urmareste toate plimbarile prin casa sau afara pentru a oferi detalii in legatura cu activitatea noastra zilnica, consumand destula energie in proces. Dezactivand co-procesorul de miscare M7 sau M8 are drept efect rezolvarea problemelor cu bateria in iOS 8.2, o multitudine de persoane raportand acest lucru dupa aplicarea pasilor mentionati mai sus. Desigur ca nu veti mai vedea informatii despre miscari sau exercitii de fitness in aplicatia Health, Sanatate, sau alte aplicatii de fitness, insa macar veti avea o autonomie a bateriei mult mai buna decat in trecut.

  Acestea fiind spuse, astept sa ne spuneti daca autonomia bateriei s-a imbunatatit sau nu in iOS 8 dupa efectuarea acestor modificari. Evitand intrebarile voastre, da prima imagine este facuta pe iPhone 6 Plus.