Apple umileste chinezii cu preturile de trade-in oferite pentru iPhone-uri

Tim Cook dolar

  Apple a lansat in cursul acestei zile un program de trade-in pentru terminale iPhone in China, oferindu-le celor interesati posibilitatea de a se deposeda de vechile smartphone-uri Apple intr-un magazin propriu sau al unui partener, chinezii primind in schimb un voucher valoric pe care il pot folosi pentru a cumpara un terminal nou. Toate “bune si frumoase” pana aici, insa cand ajungem la preturile pe care Apple si partenerii sai le ofera pentru terminalele iPhone aflam cat de valoroase sunt aceste produse pentru cei din Cupertino, ei platind : 240 de dolari pentru un iPhone 5S, 80 de dolari pentru un iPhone 4S si doar 40 de dolari pentru iPhone 4.

  Da, ati citit bine, Apple este dispusa sa plateasca numai 40 de dolari, sau aproape 170 de lei pentru un terminal iPhone 4 vechi de peste 4 ani si jumatate de zile, suma fiind mult mai mica decat cea obtinuta prin vanzarea terminalului pe orice website de licitatii din lumea aceasta. Nici in cazul iPhone 4S lucrurile nu sunt cu mult diferite, iar daca ne uitam la iPhone 5S observam ca acolo pretul se apropie intr-o anumita masura de realitate, insa daca utilizatorii aleg sa vanda aceste terminale in cadrul unor website-uri de licitatii ar reusi sa obtina sume mai bune in schimbul lor, asa ca nici in acest caz chinezii nu au fost impreisonati.

  Problema pentru Apple este ca unii chinezi s-au simtit jigniti de faptul ca Apple este dispusa sa plateasca doar 240 de dolari pentru un iPhone 5S pe care cere 718 dolari in magazine, astfel ca Apple are in momentul de fata o noua problema in fata, cea de a ii convinge pe chinezi ca nu isi bate joc de ei. Partea si mai proasta este ca Apple are preturi fixe pentru terminale, indiferent cat spatiu de stocare au ele, acestea fiind cu minim 200 de dolari mai mici decat cele oferite de catre alte servicii similare din tara.

  Programele de trade-in au fost intotdeauna greu de inteles de catre multi oameni, iar asta pentru ca ele sunt dedicate celor care au prea multi bani si nu vor sa isi piarda timpul cu website-urile de licitatii, insa in majoritatea cazurilor utilizatorul pierde sume serioase de bani apeland la asemenea servicii.