Apple vrea sa iti studieze ADN-ul cu ResearchKit

ResearchKit ADN - iDevice.ro

ResearchKit este o platforma de cercetare digitala dezvoltata de catre Apple si oferita gratuit pentru institutiile medicale americane care desfasoara online studii de cercetare pentru diverse tipuri de boli care afecteaza locuitorii planetei. Apple a lansat ResearchKit in luna martie, iar in fata unei popularitati tot mai mari, cei din Cupertino intentioneaza sa extinda facilitatile oferite de catre platforma pentru institutiile medicale.

Mai exact, Apple dezvolta in momentul de fata o platforma online in care va stoca date privitoare la ADN-ul uman, aceste date urmand a fi preluate prin aplicatiile dezvoltate de catre institutiile medicale si ar fi stocate in serverele Apple. Informatiile ar urma sa fie disponibile gratuit pentru toata lumea in ideea de a ajuta dezvoltarea cercetarii ADN-ului uman, ideea in sine fiind una grozava si atipica pentru cei din Cupertino.

Probabil unii dintre voi stiu ca Steve Jobs a inercat sa isi studieze propriul ADN pentru a se vindeca de cancer, iar aceasta initiativa a celor din Cupertino ar putea avea la baza o idee a fostului CEO si co-fondator. Pentru a incepe testarea noii platforme, Apple colaboreaza cu Universitatea California din San Francisco, aceasta urmand a derula un studiu care va analiza ADN-ul femeilor insarcinate pentru a detecta cauzele ce genereaza nasteri premature.

Now Apple is closely involved in shaping initial studies that will collect DNA. One, planned by the University of California, San Francisco, would study causes of premature birth by combining gene tests with other data collected on the phones of expectant mothers. A different study would be led by Mount Sinai Hospital in New York.

WWDC 2015 ar urma sa fie locatia in care noul proiect de preluare a informatiilor despre ADN ar urma sa fie prezentat, compania Apple intentionand sa faca partajarea informatiilor la fel de usoara precum partajarea unei locatii sau a unor poze. ResearchKit este gandit pentru a le oferi institutiilor medicale acces usor la datele medicale ale utilizatorilor, iar aceasta initiativa noua a Apple este demna de toata lauda.

Speranta celor din Cupertino este ca in viitor posesorii de iPhone, iPad si iPod Touch-uri isi vor stoca in terminale informatiile genetice pentru a putea beneficia de ceea ce urmeaza sa ofere viitoarele aplicatii ce vor contine ResearchKit. Una dintre ideile analizate de catre Apple are la baza studierea genealogiei direct de pe smartphone, totul in baza ADN-ului utilizatorilor care participa la un asemenea studiu.

To join one of the studies, a person would agree to have a gene test carried out—for instance, by returning a “spit kit” to a laboratory approved by Apple. The first such labs are said to be the advanced gene-sequencing centers operated by UCSF and Mount Sinai.

Avand in vedere ca vorbim despre un sistem ce este deocamdata disponibil exclusiv in SUA, ramane de vazut daca vreo institutie medicala din Romania va avea curajul de a profita de beneficiile oferite de catre ResearchKit.