Apple pierde sute de milioane de dolari intr-un proces castigat impotriva Samsung

ApplevsIn cursul anului 2012 compania Apple a castigat un proces intentat impotriva Samsung pentru copierea design-urilor si functiilor unor terminale iPhone, un juriu acordandu-i daune de peste 1 miliard de dolari. Samsung a facut apel acelei decizii si a reusit acum mai bine de un an sa reduca suma totala numai 930 de milioane de dolari, insa astazi o instanta americana de apel i-a redus din nou suma pe care juriul a obligat-o atunci sa o plateasca celor din Cupertino.

Conform unei decizii luate astazi de catre instanta americana, suma totala care urmeaza sa fie platita de catre compania Samsung urmeaza ar putea sa fie redusa cu inca 382 de milioane de dolari daca decizia va ramane definitiva. Instanta de apel a hotarat ca Samsung a incalcat intr-adevar brevetele de inventie ale Apple, insa nu poate fi trasa la raspundere pentru producerea unui smartphone care are un aspect general similar cu cel al iPhone.

A U.S. appeals court on Monday reversed part of the $930 million verdict that Apple won in 2012 against Samsung Electronics, saying the iPhone maker’s trademark-related appearance could not be protected. Out of the $930 million judgment against Samsung, the appeals court ordered the court in San Jose to reconsider the $382 million portion awarded for trade dress dilution.

Cele 382 de milioane de dolari acordate de catre juriu in 2012 erau pentru exact aceasta actiune a celor de la Samsung, iar instanta de apel a decis ca suma trebuie revizuita de catre o instanta inferioara. In urma revizuirii facute de catre instanta inferioara, suma acordata celor de la Apple ar putea fi redusa partial sau in totalitate, astfel ca in final cei din Cupertino ar putea primi doar 548 de milioane de dolari in loc de peste 1 miliard.

Practic instanta de apel a spus ca oricine poate crea un smartphone care are un aspect general similar cu cel al iPhone si il poate vinde fara vreo consecinta, insa nu prin incalcarea brevetelor de inventie privind tehnologiile implementate in el. Apple a brevetat si aspectul terminalelor iPhone, insa instanta a decis ca ai sai competitori pot face produse care arata, in mare, similar si le pot vinde fara probleme.