Edward Snowden lauda Apple si securitatea iOS 8

Edward Snowden iOS 8Edward Snowden, celebrul fost analist colaborator al NSA, a declarat intr-un interviu recent ca Apple trebuie laudata pentru masurile de securitate implementate in sistemul de operare iOS 8. Snowden sustine ca Apple a fost extrem de curajoasa in implementarea unui sistem de criptare automata a intregului mediu de stocare al unui iDevice care ruleaza iOS 8, alti producatori de terminale mobile trebuind sa ia masuri similare pentru protejarea datelor utilizatorilor.

Conform companiei Apple, iOS 8 cripteaza toate datele utilizatorilor astfel incat nici macar ea nu le poate decripta chiar daca agentiile guvernamentale ii cer acest lucru, ea neavand, teoretic, cheile de decriptare. Avand in vedere ca sistemul de criptare este activat automat in iOS 8 chiar din momentul instalarii sistemului de operare, datele sunt protejate indiferent de situatie, chiar daca terminalul ajunge la autoritati.

Basic technical safeguards such as encryption — once considered esoteric and unnecessary — are now enabled by default in the products of pioneering companies like Apple, ensuring that even if your phone is stolen, your private life remains private. Such structural technological changes can ensure access to basic privacies beyond borders, insulating ordinary citizens from the arbitrary passage of anti-privacy laws, such as those now descending upon Russia.

Apple a fost intens criticata de catre agentiile guvernamentale deoarece acestea nu pot, teoretic, accesa datele infractorilor pentru a determina daca acestia au comis sau infractiunile pentru care sunt cercetati. Apple s-a aparat spunand ca protejarea utilizatorilor este mai importanta decat orice si agentiile guvernamentale incearca fara succes de luni de zile sa o forteze sa renunte la sistemele sale de criptare si e putin probabil sa reuseasca prea curand.

Edward Snowden a afirmat acum cateva luni de zile ca NSA si CIA au avut programe prin care au reusit sa sparga sistemele de securitate ale iOS si OS X, astfel ca tot ceea ce ofera Apple astazi este extrem de important. Desigur ca Apple este mereu suspectata de faptul ca ar colabora cu diverse agentii guvernamentale, precum NSA, pentru a furniza acces la datele utilizatorilor, insa nimeni nu a putut confirma fara dubiu acest lucru.