iOS 9 ne va permite sa instalam orice aplicatii, inclusiv cele din afara App Store

Xcode 7 dezvoltare aplicatiiXcode 7 a fost lansat de catre compania Apple impreuna cu iOS 9 si OS X El Capitan, noua versiune a programului care permite dezvoltarea de aplicatii pentru iDevice-uri venind cu o imbunatatire majora. Incepand de anul acesta compania Apple nu va mai impune obligativitatea de a avea un cont de dezvoltator pentru a putea dezvolta si testa aplicatiile create folosind programul Xcode pentru OS X.

Multumita schimbarii implementate de catre compania Apple, acum oricine poate dezvolta aplicatii si le poate instala in propriile terminale fara a avea un cont de dezvoltator inregistrat deja la compania americana.

Pana astazi persoanele interesate de o asemenea functionalitate trebuiau sa plateasca 99 de dolaro anual pentru a-si putea genera certificate si a putea crea sau incarca in iDevice-uri aplicatiile pe care ar intentiona sa le lanseze in App Store.

Aceasta schimbare in mentalitatea companiei Apple le va permite dezvoltatorilor sa creeze aplicatii open source pe care avoi le vor putea distribui oricui doresc, astfel ca necesitatea de a mai folosi App Store pentru a descarca si instala aplicatii dispare.

Desi un Mac cu Xcode 7 instalat este necesar pentru a instala in iPhone, iPad sau iPod Touch aplicatiile descarcate de oriunde, multa lume va beneficia de aceasta situatie pentru a pirata aplicatii si nu doar atat.

Dupa lansarea oficiala Xcode 7 si iOS 9, oricine va putea descarca o aplciatie open source pentru iOS si o va putea instala fara nicio problema in propriul terminal, atat timp cat ea este open source.

Ce inseamna open source? Ei bine aplicatiile open source trebuie sa fie distribuite fara licenta de catre creatorii lor si fara a fi protejate cu vreun certificat generat cu vreun cont de dezvoltator inregistrat la compania Apple.

In baza acestei schimbari vom vedea pentru iOS o multitudine de aplicatii care pana acum nu erau acceptate de catre compania Apple in App Store si lucrurile vor deveni extrem de interesante deoarece vom beneficia, practic, de aceeasi libertate precum in Android.

Din toamna oricine va putea instala orice pe iPhone sau iPad, atat timp cat aplicatia este oferita pe internet fara certificate de protectie, iar daca nu aveti un Mac, atunci o masina virtuala pentru instalare va rezolva imediat problema.

Desigur ca aceasta noua strategie a Apple va genera si foarte multe probleme din partea hackerilor care vor profita de ocazie pentru a-si intensifica atacurile de tip malware, insa acestea sunt riscurile necesare de acceptat pentru a beneficia de libertate totala la instalarea de aplicatii.

11 COMENTARII

  1. Asta este ceva foarte bun ! Sincer stau cu 120 gb pe iPhone 6 aiurea pt ca nu ne permitem sa ne cumparam tot ce ne dorim mai putem si “fura” si este super ca nu va mai trebui Jailbreak , numa de buguri am avut parte , instabilitate , baterie slaba … Etc !

  2. So, partea frumoasa este ca vor aparea o mutime solutii de jailbreak, practic orice aplicatie cu un exploit de privilege escalation va putea lua root pe terminal.

  3. Pai daca nu iti poti permite sa iti cumperi tot ceea ce iti doresti, de ce iti cumperi iPhone? Nu crezi ca dezvoltatorii de aplicatii trebuie sa fie remunerati si ei cu ceva?