Apple este scutita de plata a 533 de milioane de dolari acordate ca si daune intr-un proces

smartflashIn luna februarie a acestui an o instanta americana a decis ca Apple trebuie sa plateasca nu mai putin de 533 de milioane de dolari ca si daune intr-un proces pe care o companie numita Smartflash i l-a intentat in SUA.

Atunci programul iTunes al celor de la Apple a fost in centrul atentiei, el incalcand anumite tehnologii brevetate de catre cei de la Smartflash, atunci o instanta americana luand decizia ca Apple va trebui sa plateasca 533 de milioane de dolari ca si daune din cauza incalcarii brevetelor de inventie.

Astazi o alta instanta americana a luat decizia ca decizia initiala trebuie invalidata si a hotarat ca un nou proces va trebui sa aiba loc pentru a stabili suma totala a daunelor care vor trebui platite de catre compania Apple catre Smartflash pentru incalcarile brevetelor de inventie.

A federal judge has thrown out a $532.9 million award against Apple Inc and ordered a new trial on damages, in a case where a jury found that the iPhone maker’s iTunes software infringed three patents owned by a Texas company. In a decision on Tuesday, U.S. District Judge Rodney Gilstrap in Tyler, Texas, said jurors who on Feb. 24 awarded the damages to Smartflash LLC because of Apple’s willful infringement might have been confused by his instructions on how to properly calculate royalties.

In decizia de astazi judecatorul a afirmat ca juratii care au stabilit suma de 533 de milioane de dolari ca si daune ar fi inteles gresit modul in care trebuie calculate costurile de licentiere ale tehnologiilor, astfel ca sumar ar fi mai mare decat cea corecta.

Smartflash a cerut initial 852 de milioane de dolari drept daune din partea companiei Apple, iar suma acordata reprezinta aproximativ o treime din cea ceruta initial, insa acum ea ar putea fi redusa substantial si Apple ar putea “scapa” mult mai ieftin decat se credea in luna februarie.