Apple Pay a fost lansat in Europa

Apple Pay EuropaV-am spus zilele trecute ca Apple Pay va fi lansat in Europa in cursul acestei zile si iata ca inevitabilul s-a produs, noul sistem de plati mobile al companiei americane fiind disponibil in Marea Britanie din cursul acestei dimineti.

Marea Britanie este prima si singura tara din Europa in care Apple Pay este oficial disponibil, bancile locale permitandu-el clientilor sa isi inregistreze card-urile pentru plati prin Apple Pay, o multitudine de parteneri locali suportand platile prin acest tip de sistem.

250.000 de magazine din Marea Britanie si 8 banci importante sunt in momentul de fata compatibile cu sistemul Apple Pay, astfel ca vorbim despre un suport foarte mare pentru un serviciu care s-a dovedit a fi extrem de cautat in SUA de catre posesorii de terminale iPhone.

Desi ideea de a face plati mobile folosind un iPhone este extrem de interesanta, principala problema este ca in Marea Britanie Apple Pay este limitat la a face plati de maxim 20 de lire fara a introduce un PIN, limita urmand a fi crescuta la 30 de lire in urmatoarele saptamani.

Punctul cheie promovat de catre Apple pentru sistemul Apple Pay a fost optiunea de a utiliza sistemul fara limitari in ceea ce priveste platile si introducerea de PIN-uri, astfel ca diferenta dintre Apple Pay si un card contactless este in momentul de fata mica.

Din pacate, extinderea disponibilitatii Apple Pay in alte tari europene va veni cu limitari similare, asta pentru ca bancile europene si cele din Romania nu permit efectuarea de plati mari fara a introduce PIN-ul card-ului vostru, astfel ca sistemul in sine este inutil.

V-am spus anul trecut ca ING Pay permite utilizarea unui card contactless pentru a face plati mobile la unii retaileri din tara noastra, insa cu limitarea de tranzactie la 100 de lei, dupa care este necesar sa introduceti un PIN, iar Apple Pay functioneaza similar in Marea Britanie.

Avand in vedere ca in cazul card-urilor contactless vorbim despre lipsa unui sistem de siguranta, simpla apropiere de un POS retragand banii, restrictia este normala, insa in cazul Apple Pay utilizatorul trebuie sa activeze Passbook, Wallet in iOS 9, pentru a face plata, deci practic nimeni nu-i poate fura bani prin simpla apropiere.

In ciuda acestei diferente, Apple Pay va fi limitat in Europa, dar poate lucrurile se vor schimba in viitor.