Mozilla blocheaza toate versiunile Adobe flash in browserul Firefox

Mozilla blocheaza flashMozilla a luat o decizie importanta in cursul zilei de ieri, compania americana blocand toate versiunile Adobe Flash in browserul Firefox ce poate fi instalat de catre utilizatorii din intreaga lume, totul din cauza problemelor de securitate generate de catre acest software.

Ieri CSO-ul Facebook ii cerea companiei Adobe sa renunte la dezvoltarea flash-ului in favoarea altor tehnologii mai sigure si care consuma mai putine resurse ale calculatoarelor, iar acum cei de la Mozilla fac un pas similar spre scoaterea din uz a tehnologiei urate de catre Steve jobs.

Blocarea flash in Firefox este una temporara, asta deoarece compania ar putea renunta la setarea implicita dupa ce Adobe isi va actualiza plugin-ul pentru a-i rezolva vulnerabilitatile, insa desigur ca utilizatorii pot activa flash din meniul de setari al browserului.

Mozilla a luat actiuni similare in trecut inclusiv cu Java, asta deoarece atat flash, cat si tehnologia celor de la Oracle contin multiple vulnerabilitati care pot fi exploatate de catre hackeri pentru a prelua controlul asupra calculatoarelor noastre si a fura datele.

Flash-ul este criticat de catre majoritatea celor care navigheaza pe internet, iar asta din cauza faptului ca el necesita foarte multe resurse pentru a functiona corect, website-urile cu mult continut flash blocandu-se des si consumand multa energie din bateria laptop-urilor.

Desi cei de la Facebook ii cer companiei Adobe sa anunte o data la care va inceta dezvoltarea flash player-ului, acest lucru este deocamdata departe de infaptuire, insa orice este posibil pe masura ce tot mai multa lume va hotara sa nu mai foloseasca flash.