CSO-ul Facebook cere eliminarea flash-ului

Adobe FlashAlex Stamos este Chief Security Office, CSO, al companiei Facebook, iar intr-un mesaj publicat recent pe reteaua de mesagerie Twitter el a cerut companiei Adobe sa anunte o data la care va inceta sa mai ofere suport pentru plugin-ul flash.

In ultima vreme tot mai multa lume cere renuntarea la flash din cauza numeroaselor probleme de securitate pe care le are aceasta platforma, insa cei de la Adobe refuza cu indarjire sa renunte la tehnologia pe care Steve Jobs a reusit sa o faca uitata pentru terminalele mobile.

Steve Jobs a inceput din anul 2010 sa promoveze inlocuirea flash cu HTML 5 si a refuzat sa foloseasca tehnologia Adobe in iDevice-uri spunand ca ea este principalul motiv pentru care Mac-urile au probleme de functionare, iar in 2015 flash-ul este utilizat foarte rar pe platformele mobile.

Flash-ul a inceput sa fie evitat de catre atat de multa lume incat majoritatea website-urilor au la baza HTML 5 sau diverse alte tehnologii, iar website-uri precum YouTube sau Vimeo se bazeaza in principal pe HTML 5 pentru a reda continut video pentru utilizatori.

Desigur ca flash-ul inca este folosit de foarte multe website-uri, in principal cele de streaming online, insa avand in vedere “valul” de critici din ultima perioada, poate ca Adobe va intelege intr-un final ca platforma sa trebuie sa fie inlocuita de ceva mai bun.

Cu oameni precum CSO-ul Facebook care sustin renuntarea la flash, cu siguranta alte mari companii vor avea idei similare si vor renunta la platforma companiei Adobe, insa va trece destul timp pana cand flash-ul va disparea complet din vietile noastre.