Minciunile Apple privind Apple Music in Romania

Apple Music pret abonament EuropaApple Music a fost lansat in Romania pe data de 30 iunie la un pret lunar de 4.99 euro si desi compania Apple a promis cateva functii pentru utilizatorii din tara noastra, in realitate ofera doar o parte dintre ele.

Vorbesc desigur despre functiile de descarcare de muzica offline si de incarcare a muzicii noastre in iCloud, o functie fiind oferita ca parte a Apple Music, cealalta ca parte a sistemului iTunes Match, desi in sine vorbim despre ceva usor diferit.

Practic Apple promite ca la pretul de 4.99 euro lunar ne va permite sa ne transferam muzica din calculatoare in iCloud si sa o ascultam oriunde, iar muzica ascultata prin Apple Music ar trebui sa poata fi descarcata in terminale sau calculatoare pentru ascultare offline.

Dupa cum probabil stiti deja toti dintre voi, promisiunile companiei s-au dovedit a fi, cel putin pana acum, doar texte promotionale afisate in mesajele de abonare la Apple Music si nimic mai mult, iar deocamdata nimeni nu stie daca lucrurile se vor schimba prea curand.

O parte a problemei are la baza imposibilitatea de a activa biblioteca muzicala iCloud, iCloud Music Library, din Romania pentru a descarca muzica pentru ascultare offline, unii dintre voi luand legatura cu echipele de suport ale Apple pentru a afla ce impiedica acest proces.

Cei de la Apple au spus ca e o problema a serverelor lor si ca ea va fi rezolvata, insa peste doua saptamani mai tarziu ea exista in continuare si este clar ca totul a fost doar o minciuna pentru a scapa de clientii nemultumiti de lipsa unei functii esentiale pentru un serviciu de acest gen.

Cealalta parte a problemei are legatura cu iTunes Match care nu incarca melodiile din calculatoarele noastre in iCloud pentru ascultare in alte iDevice/PC-uri, acest sistem nefiind oferit vreodata, impreuna cu serviciul iTunes in the Cloud care permite redescarcarea muzicii cumparate din iTunes Store.

Da, ati citit bine, separat de faptul ca nu putem folosi iTunes Match si incarca muzica din PC-uri in iCloud, nici nu putem descarca iar muzica achizitionata din iCloud, ea trebuind recumparata, sau contactata compania Apple pentru a oferi credite pentru descarcarea ei.

In conditiile in care aceste functii nu sunt disponibile, e greu de spus de ce Apple nu a modificat textele de abonare ale Apple Music si aceasta omisiune s-ar putea dovedi a fi problematica in toamna, cand majoritatea utilizatorilor vor trebui sa plateasca pentru abonamente.

Daca acum, cand serviciul este gratuit, nu putem cere prea multe de la Apple, din toamna cand ar trebui sa platim pentru serviciu, lipsa functiilor este un motiv de a actiona Apple in judecata pentru a le primi sau a primi despagubiri pentru inexistenta lor.

Pana atunci nu ne ramane decat sa asteptam, insa este clar ca angajatii Apple au mintit atunci cand au spus ca totul este o problema a serverelor, materialele promotionale ale Apple avand acelasi rol.

24 COMENTARII

  1. Sper ca pana in toamna sa activeze iTunes Match si probabil vom avea toate funcțiile active! Defapt de-asta au oferit serviciul 3 luni gratuit pentru ca știau ca vor avea probleme de genul asta (nu numai in Romania) si sa fie acoperiți! la noi cred ca încă e o problema la casele de discuri sau cu birocrația! Cine știe, ideea e ca nu voi plăti abonament pana nu voi putea folosi serviciul complet!

  2. Eu am pe cont US apple music, deja am platit prima luna, dar nu pot incarca muzica din calculator si itunes match trebuie platit separat. Ce nu am inteles, am muzica, prin apple musuc, salvat in telefon, nu ar trebui sa-mi apara si in itunes ? Sau nu are nici o legatura, iar muzica salvata pe telefon ramane doar in telefon ?

  3. Nimeni nu a platit pentru Apple Music, poate ai platit doar iTunes Match. Muzica salvata in telefon apare si in iCloud daca o adaugi, iar in iTunes pe PC ar trebui sa apara in My Music daca o adaugi tu tot prin iTunes Store.

  4. Ba da, am platit pentru apple music, fiindca am activat pentru prima oara pe contul de Romania, dar vazand ca nu pot salva muzica pentru ascultare offline, am activat si pe contul de US. Daca activezi de pe acelasi telefon al doilea este contra cost, nu poti activa de doua ori gratuit. O sa incerc sa caut si revin.

  5. Miscarea făcută de Apple prin oferirea gratuită a acestui serviciu este – din punctul meu de vedere- una foarte isteață, si anume: se oferă serviciul gratuit pentru o perioada de timp care le permite sa testeze in live serviciul – încărcarea serverelor, viteze de transfer, etc in același timp promovând la maxim serviciul prin acces moca – evitând eventualele “neplăceri contractuale” nu?! pentru ca e moca… Frustrările noastre sigur ca sunt corecte dar sa fim serioși cu excepția acestei probleme a activării iCloud ML totul funcționează neașteptat de bine pentru un serviciu atât de complex cum este Music – va aduc aminte ca nu a fost testata in beta de către dezvoltatori (Match-ul nu am citit pe undeva ca este oferit romanilor așa ca nu văd unde este minciuna). Gândiți-vă ca la un beta si va fi mult mai ușor sa digerați acest neajuns! După părerea mea in varianta plătită totul va funcționa – eu zic chiar si mai repede din câte am înțeles din mail-urile schimbate cu support-ul lor! Atât timp cât este scris negru pe alb in limba romană ca vom beneficia de acest serviciu iCML nu cred nici măcar 1% ca nu va fi disponibil si pt noi! Din fericire eu am avut norocul sa o activez, cu greu, chiar in doua rânduri (8.4 si 9.0b3), si va garantez ca funcționează pe cont de Romania fără nici o problema – sigur după activare!

  6. Va aduceți aminte ca din toamna Apple a promis ca Music va funcționa si pe Android. Ma întreb dacă va mai fi nevoie de iCloud pentru offline din acel moment.

  7. Serviciul functioneaza excelent in Austria. Trebuie sa ai itunes Match activat si apple music. Poti asculta orice album, il poti adauga in my music (icloud) si il poti descarca pentru ascultare offline.
    Nu credeam vreodata ca o sa am acces la aproape orice melodie si orice album mai vechi sau mai nou platind cativa euro pe luna. Un plus mare pentru Apple. Daca renunti dupa un timp la serviciu ramai cu tot ce ai luat offline.

  8. Eu l-am dezactivat deja…. Nu ofera ce promite apple…. Deocamdata serviciul are “handicapuri” majore cel putin in Romania…. Cand lucrurile se vor rezolva o sa platesc abonamentul cerut de apple….

  9. Așa bine se vede ca suntem romani. Dacă se-ntâmpla asta in alte tari, oamenii se uneau spamau suportul si făceau problema cât mai publica, astfel încât sa ajungă pe site-uri gen ****** sau ******. Dar noi tăcem si înghițim, la fel cum facem cu maps, sugestii de locații, tastatura si alte feature-uri care lipsesc si strica experiența de folosire a dispozitivelor Apple. Ne meritam soarta. Nu suntem deloc uniți, nu suntem o comunitate. Fiecare cu p ma-sii.

  10. Nu cred ca e vorba de o minciuna, e in mod sigur o versiune demo(beta), care va fi complet functionala cand vom plati prima luna-daca vom dori acest lucru. Eu as vrea sa inteleg daca si de ce acest serviciu e sltceva decit muzica piratata-in ce mod banii dati de noi ajung la producator si cum acest 5 Euro lunar echivaleaza cu a cumpara un CD cu muzica. E foarte ciudat…

  11. Nu s au finalizat negocierile cu organismele de gestiune colectiva. Apple inca nu a semnat nicio licența cu acestea. Acesta este motivul pentru care inca nu functioneaza. Deocamdată n au baza pentru a funcționa conforma legislației din Romania

  12. @drmarkuss1: Banii ajung la producatori altfel isi retrag muzica, ei trebuie sa sustina si infrastructura Apple. Care e diferenta dintre Apple Music si un CD? In Apple Music ai acces la 30 de milioane de melodii, un CD are 20 de melodii.

  13. @Dan: La noi exista prea putine persoane carora sa le pese si indiferent de cat de mult am striga, Apple nu va face nimic, drept dovada minciuni in materialele promotionale si la telefon.
    @okyjunior: Acum nu platesti nimic, deci nu exista motive sa nu-l ai activ.
    @Gabi: Cred ca pe Android va ajunge la sfarsitul anului.
    @DecK: E de ajuns sa te uiti la imaginea din articol unde scrie ca iti poti incarca muzica din calculatoare in iCloud, ala e iTunes Match.
    @Attilar1: E gratuit pentru toata lumea, nu prea inteleg ce ai facut tu acolo, dar nimeni nu a afirmat ca s-ar fi perceput vreun ban. Ce suma ti-au luat ?

  14. Sunt in Romania, am contul activat pe Spania, totul merge neasteptat de bine. Mi se pare chiar WOW! Nu am nici un minus pentru Apple. 😀

  15. Am discutat de ceva vreme cu suportul Apple, si tot ce pot sa spun, este ca nu sunt minciuni. Va fi intr-o zi si iCloud Music Library in Romania, doar ca acuma au probleme. Cel putin asta mi-a spus un resprezentat Apple, care mi-a pus High Priority pe aceasta problema semnalata de mine la inginerii software.

    “It seems this is a very complicated issue and I am sure there must be plenty of rumours going around, especially on the internet.

    We are still waiting for an update from the engineers and the only news that I have from them is that they are still investigating.

    Once I have news, I will reach out to you. “

  16. @Dorian: Come on, nu e iOS, e un server care are Off penru Romania, atat. Apple poate da drumul utilizatorilor in mai putin de 1 minut, dar nu o face.
    De ce? Greu de spus, probabil legislatia, dar nu este o problema tehnica, sub nicio forma.

  17. “I completely understand and sympathise with you. Our engineers are still hard at work to give us an answer so please hang in there and we will see what they say.”

    Acesta este mesajul din mailul de raspuns al celor de la asistenta Apple.

  18. Si eu care ca prostul am activat familly sharing. Nici gand sa functioneze. Cumpar piese care insa nu apar sau nu pot fi descarcate gratuit pr celalalt telefon… Megafail Apple!

  19. @Mihai Cum adica cumperi melodii? Serviciul de Apple Music asta aduce, music streaming on-demand. Gen Spotify. Toata colectia lor de melodii din iTunes poate fi ascultata online (si offline odata ce vom putea activa iCloud Music Library) gratuit. Cu taxa lor convenabila, de 5 EUR pe luna, dar oricum, 3 luni gratis primeste toata lumea. (Irosite, in opinia mea, avand in vedere ca aproape a trecut o luna, si noi inca nu putem descarca muzica offline)

  20. @Zaone, cand activezi prima oara apple music, iti apare un mesaj ca a doua activare de pe acelasi terminal este contra cost. Daca vrei iti trimit un email cu screenshotul de la achizitii