Intel 3D XPoint aduce memorii de 1000 de ori mai rapide decat cele NAND flash

Intel 3D XpointIntel 3D XPoint aduce memorii de 1000 de ori mai rapide decat cele NAND flash, compania americana sustinand ca durabilitatea noilor sale componente este mult mai mare decat cea a memoriilor folosite in actualele terminale mobile si nu numai.

Dezvoltata de catre Intel si Micron, 3D XPoint reprezinta prima memorie noua lansata in ultimii 25 de ani, ea fiind de 10 ori mai densa decat actualele chip-uri DRAM folosite in calculatoare, acest lucru permitand stocarea datelor mai aproape de procesor pentru accesare mai rapida.

3D XPoint ofera performante mult mai bune pentru smartphone-uri si tablete, iar pentru inceput cele doua companii vor lansa module cu 128 GB spatiu de stocare, deci tehnologia este suficient de bine gandita pentru a functiona in medii de stocare de capacitate mare de la bun inceput.

The innovative, transistor-less cross point architecture creates a three-dimensional checkerboard where memory cells sit at the intersection of word lines and bit lines, allowing the cells to be addressed individually. As a result, data can be written and read in small sizes, leading to faster and more efficient read/write processes.

Separat de performantele mult mai bune, tehnologia 3D XPoint ar fi capabila sa le permita institutiilor financiare sa detecteze mult mai usor fraudele, in timp ce proiectele de cercetare ar trebui sa poate fi desfasurate mai rapid prin analizarea mai eficienta a datelor in timp real.

Deocamdata nimeni nu stie cat va costa tehnologia 3D XPoint in momentul lansarii de la sfarsitul acestui an, insa ea Intel si Micron o vor pune la dispozitia unui numar select de clienti, deci ne putem da seama ca ea va fi foarte scumpa in momentul aparitiei.

In aceasta idee, ar putea trece foarte mult timp pana cand 3D XPoint ar putea ajunge in produsele de larg consum, desi exista o buna sansa ca Apple si alte mari companii sa doreasca sa o implementeze rapid.