Huawei: Intel INVINGE in fata AMD, Multumita Administratiei lui Joe Biden

Huawei este in centrul unei dispute importante intre intel si AMD, iata cum a influentat administratia prezidentiala a lui Joe Biden totul.

Huawei Intel INVINGE AMD Multumita Administratiei Joe Biden

Intel, intr-o piață globală unde concurența în tehnologie atinge nivele fără precedent, compania americană se bucură de oportunități exclusive de a face afaceri cu gigantul chinez Huawei. Această situație plasează rivalul AMD într-o lumină nefavorabilă, dat fiind că ambelor li se interzice, teoretic, să colaboreze cu entități supuse sancțiunilor americane.

Administrația Trump a oferit Intel o licență specială în 2020, permițându-i să continue vânzarea de cipuri avansate către Huawei, în ciuda restricțiilor comerciale impuse firmelor americane. Această decizie a venit ca un balon de oxigen pentru Huawei, care a putut astfel să își mențină și chiar să își crească cota pe piața laptopurilor la nivel global.

Pe de altă parte, AMD a solicitat o permisiune similară la începutul administrației Biden în 2021, dar cererea sa a rămas fără răspuns. Acest tratament diferențiat a avut un impact semnificativ asupra AMD, companie privată de potențiale venituri substanțiale din vânzări către Huawei. Conform datelor interne ale AMD, bazate pe analize de la NPD și GfK, ponderea laptopurilor Huawei care utilizau cipuri AMD a scăzut dramatic, de la aproape jumătate în 2020 la doar o fracțiune în prima jumătate a anului 2023.

Huawei: Intel INVINGE in fata AMD, Multumita Administratiei lui Joe Biden

Scena politică și tehnologică se complică și mai mult când vine vorba de relațiile dintre Statele Unite și China. Huawei a fost desemnată de administrația Trump drept o amenințare la adresa securității naționale, fiind adăugată pe lista de restricții comerciale. Cu toate acestea, Intel a reușit să navigheze printre aceste restricții, continuând să furnizeze componente esențiale pentru laptopurile Huawei.

Criticii acestui tratament preferențial acordat Intel sugerează că deciziile de acest gen ar putea submina principiile pieței libere, favorizând unele companii în detrimentul altora, bazat pe considerente politice mai degrabă decât pe merite comerciale sau tehnologice. În plus, aceste dinamici complicate între corporații și guverne ridică întrebări privind viabilitatea și echitatea restricțiilor comerciale bazate pe securitatea națională.

Ambasada Chinei la Washington a catalogat aceste restricții drept “hărțuire economică”, îndemnând Statele Unite să reconsidere aplicarea conceptului de securitate națională în moduri care să suprime companiile chineze.

Pe măsură ce disputa între Intel și AMD continuă, ochii industriei se îndreaptă către Casa Albă, așteptând să vadă dacă administrația Biden va ajusta politicile moștenite de la predecesori într-o manieră care să reflecte un câmp de joacă mai echitabil pentru toate companiile americane care navighează în apele tulburi ale comerțului internațional și al relațiilor cu China.