Care sunt diferentele dintre iPhone 6S si iPhone 6 ?

diferente iPhone 6S iPhone 6iPhone 6S este prezentat de catre compania Apple drept cel mai “evoluat” smartphone de pe piata, insa in realitate acest “titlu” trebuie sa mearga la iPhone 6S Plus deoarece el are stabilizator optic de imagine pentru clipuri video, in timp ce “fratele” sau mai mic nu are asa ceva.

Lasand acest aspect la o parte, daca va intrebati care sunt diferentele dintre iPhone 6S si iPhone 6, ei bine mai jos voi vorbi despre fiecare dintre ele pentru a va lamuri in legatura cu ceea ce veti primi daca veti dori sa faceti o achizitie.

Design

diferente iPhone 6S iPhone 6 design

 

iPhone 6S si iPhone 6 arata identic la exterior la exterior, insa in realitate Apple le-a facut diferite. Mai exact, iPhone 6S este cu 0.2mm mai inalt, cu 0.1mm mai lat, cu 0.2mm mai gros si cu 14 grame mai greu decat iPhone 6, acestea fiind singurele diferente vizibile.

Trebuie mentionat totusi faptul ca iPhone 6S este disponibil in culoare rose gold, desi asta nu-i modifica in vreun fel caracteristicile mentionate anterior.

Ecran

diferente iPhone 6S iPhone 6 ecran

In ceea ce priveste ecranul exista cateva diferente notabile intre iPhone 6S si iPhone 6, cea mai cunoscuta dintre ele fiind data de tehnologia 3D Touch care ofera noi optiuni de interactiune cu iOS 9, ea fiind secondata si de sistemul Taptic Engine care ofera vibratii la atingere.

Separat Apple foloseste un nou panou de sticla pentru protectia ecranului, acesta fiind denumit Ion-X, insa este dezvoltat impreuna cu Corning, asa ca vorbim cel mai probabil despre un panou Gorilla Glass 4.

Rezolutia, diagonalele, nivelul de iluminare, contrastul si alte tehnologii oferite inca de anul trecut de catre Apple raman neschimbate.

Hardware – componente interne

diferente iPhone 6S iPhone 6 hardware

iPhone 6S vine cu un chip A9 fata de iPhone 6 care are un chip A8, noua componenta oferind un spor de performanta de 70% pentru procesor si 90% pentru placa grafica fata de modelul oferit in smartphone-ul de anul trecut.

Teoretic iPhone 6S ar avea un chip A9 cu procesor triple-core si 2 GB RAM DDR4 fara de iPhone 6 care are un chip A8 cu procesor dual-core si 1 GB RAM, insa specificatiile pentru primul nu au fost deocamdata confirmate.

In final, noul chip A9 are integrat un co-procesor de miscare M9 care este mereu pornit si consuma mai putina energie in timpul functionarii.

Camera 12 megapixeli si filmare 4K

diferente iPhone 6S iPhone 6 camera

Camera iPhone 6S are 12 megapixeli si este capabila sa filmeze 4K, spre deosebire de iPhone 6 care are o camera de 8 megapixeli ce este capabila sa filmeze doar in format 1080p, aceasta fiind principala schimbare implementata de catre compania Apple.

Camera iPhone 6S are dimensiune de pixeli 1.22µ fata de 1.5µ cat are camera iPhone 6, deschiderea fiind identica pentru ambele camere, ele ramanand si fata stabilizatorul optic de imagine pentru inregistrarea de poze.

Camera iPhone 6S inregistreaza mai bine tonalitatea culorilor din preajma noastra, reduce mai eficient noise-ul pozelor, are un modul de focalizare mult mai performant prin tehnologia tehnologia Focus Pixels.

diferente iPhone 6S iPhone 6 camera principala

Camera iPhone 6S poate deasemenea sa inregistreze poze panoramice de 63 de megapixeli fata de camera iPhone 6 care este limitata la 43 de megapixeli.

Camera iPhone 6S poate inregistra si Live Photos, adica poze care sunt in realitate scurte clipuri video cu sunet.

Pe partea video camera iPhone 6S inregistreaza clipuri slow-motion la 120FPS la 1080p si la 240FPS la 720p, time-lapse-urile avand parte de stabilizare digitala.

iPhone 6S permite inregistrarea de poze de 8 megapixeli in timp ce filmam 4K, are optiunea playback zoom pentru a vedea rapid ce am inregistrat si aici se opresc noutatile.

Camera frontala

diferente iPhone 6S iPhone 6 camera camera frontala

Camera frontala a iPhone 6S are 5 megapixeli fata de cae a iphone 6 care are 1.2 megapixeli, deschiderea fiind identica pentru ele, atat si capacitatea de a inregistra clipuri video in format 720p.

Separat de faptul ca pozele vor fi mai mari si vor avea calitate mult mai buna decat in trecut, camera frontala iPhone 6S are Retina Flash care simuleaza un flash frontal noaptea prin cresterea cu de pana la 3 ori a luminozitatii maxime a ecranului terminalului.

Touch ID

diferente iPhone 6S iPhone 6 touch id

Apple sustine ca iPhone 6S are un modul Touch ID de noua generatie care ar trebui sa scaneze mult mai rapid si mai exact amprentele utilizatorilor, insa nu ofera si alte detalii despre schimbarile aduse de catre modul.

Baterie

iPhone 6S are o baterie de 1715 mAh, cu 95 mAh mai mica decat cea a iPhone 6, insa compania Apple sustine ca aceasta diferenta nu va avea vreun impact asupra autonomiei terminalelor multumita implementarii chip-ului M9 care administreaza mai eficient energia.

Wi-Fi si 4G+

iPhone 6S are fata de iPhone 6 suport pentru retelele 4G+ cu viteze de pana la 300 Mbps, dar si Wi-Fi mai rapid de pana la 866 Mbps cu MIMO, compania Apple oferind si suport pentru 23 de retele LTE de pe glob.

Pret

In final ajungem la pretul iPhone 6S, acesta fiind in Europa cu 40 de euro mai mare decat cel cerut anul trecut pentru iPhone 6, singura diferenta fiind Marea Britanie unde preturile au ramas neschimbate.