Apple obligata sa plateasca 234 milioane dolari daune intr-un proces

Apple proces chip A9Saptamana aceasta v-am spus ca Apple ar putea fi obligata sa plateasca aproape 900 de milioane de dolari intr-un proces in care este acuzata de incalcarea unui brevet de inventie al unei universitati, un juriu luand saptamana aceasta decizia ca aceasta incalcare a avut intr-adevar loc.

In baza deciziei unui judecator, Apple este obligata sa plateasca 234 de milioane de dolari drept despagubiri catre Universitatea Wisconsin pentru incalcarea unui brevet de inventie ce proteja tehnologiile utilizate in chip-urile A7, A8, A8X si probabil cele A9 lansate in 2015.

Procesoarele A7, A8, A8X au fost implementate in iPhone, iPad si iPod Touch-urile lansate de catre compania Apple in anii 2013 si 2014 pe piata, ele generand vanzari de zeci de miliarde de dolari pentru cei din Cupertino, deci 234 milioane de dolari este o suma infima.

Universitatea Wisconsin a cerut acordarea de daune de 862 de milioane de dolari in baza acestei incalcari, dar a redus mai apoi pretentiile la 400 de milioane de dolari, pentru ca in final suma stabilita de catre juriu sa fie de doar 234 de milioane de dolari.

A U.S. jury on Friday ordered Apple to pay the University of Wisconsin-Madison’s patent licensing arm more than $234 million in damages for incorporating its microchip technology into some of the company’s iPhones and iPads without permission.

Suma stabilita de catre judecator in baza deciziei juriului este mult mai mica decat pretentiile initiale deoarece s-a stabilit ca Apple nu ar fi incalcat cu buna stiinta brevetul de inventie, asa ca a primit o pedeapsa mai mica, desi in final ar putea plati mult mai putin.

In primele 6 luni ale anului 2015 profitul net zilnic al Apple a fost de 134.7 milioane de dolari, deci suma acordata drept despagubiri reprezinta profitul net pentru 42 de ore, asa ca daca in final suma va ramane aceeasi, Apple va avea foarte putin de pierut din cauza neglijentei sale.

Apple va face apel impotriva acestei decizii, insa universitatea din Wisconsin a initiat un nou proces pentru incalcarea aceluiasi brevet in chip-urile A9 si A9X din iPhone 6S, iPhone 6S Plus si iPad Pro, asa ca in final suma acordata drept daune ar putea creste.