Apple pierde un proces in SUA, ar putea plati 862 de milioane de dolari

Apple pierde proces A7 A8Apple a incalcat brevetele de inventie ale unei universitati din Wisconsin, SUA, si a folosit fara drept anumite tehnologii in fabricarea chip-urilor A7 si A8 dedicate iPhone si iPad-urilor lansate in ultimii 2 ani, un juriu hotarand in favoarea universitatii plata sumei de 862 de milioane de dolari drept despagubiri.

iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Air, iPad Air 2 si iPad Mini 3 sunt iDevice-urile care ruleaza chip-urile A7, A8 si A8X ale companiei Apple, brevetul de inventie care le protejeaza fiind inregistrat in anul 1998 de catre divizia de cercetare si dezvoltare a universitatii din Wisconsin.

Apple a sustinut in instanta ca nu a incalcat vreun brevet de inventie si ca acesta pus in discutie ar fi invalid, cerand autoritatilor americane sa analizeze brevetul, cererea sa fiind respinsa, juriul considerand ca Apple a gresit, deci trebuie sa plateasca.

Hotararea din prima instanta obliga Apple sa plateasca 862.4 milioane de dolari drept despagubiri catre universitatea americana, in baza deciziei juriului, iar suma ar putea creste daca se va dovedi ca Apple a incalcat cu buna stiinta brevetul de inventie.

Apple Inc could be facing up to $862 million in damages after a U.S. jury on Tuesday found the iPhone maker used technology owned by the University of Wisconsin-Madison’s licensing arm without permission in chips found in many of its most popular devices. The jury in Madison, Wisconsin also said the patent, which improves processor efficiency, was valid. The trial will now move on to determine how much Apple owes in damages.

Separat de acest proces, universitatea a introdus un al doilea in care sustine ca noile chip-uri A9 si A9X ale iPhone 6S, iPhone 6S Plus si iPad Pro incalca acelasi brevet de inventie, iar in baza acestei decizii ar putea castiga procesul impotriva celor de la Apple.

Daca cei din Cupertino au gresit atunci vor trebui sa plateasca pentru ca au de unde, suma de 862.4 milioane de dolari fiind infima in comparatie cu incasarile generate de vanzarea acestor terminale.