Parlamentul European voteaza legea pentru eradicarea roaming

Parlamentul European eradiceaza roamingParlamentul European a votat in cursul acestei zile o lege care va eradica roaming-ul pana la mijlocul anului 2017, astfel ca de atunci toti europenii vor putea beneficia in orice tara din UE de aceleasi costuri de telefonie mobila precum in tara de origine.

Conform noii legislatii, din 30 aprilie 2016 clientii operatorilor de telefonie mobila vor plati 5 centi pe minut pentru apelurile initiate in roaming, 2 centi pentru fiecare SMS trimis din roaming si 5 centi pentru fiecare MB de trafic de date facut in roaming, apelurile telefonice primite in roaming urmand a avea o alta tarifare.

Incepand din data de 15 iunie 2017 roaming-ul va disparea complet, operatorilor de telefonie mobila fiindu-le interzis sa perceapa tarife speciale pentru utilizarea serviciilor proprii in alta tara decat cea de origine, asa ca abia de atunci ne vom bucura in sfarsit de efectul complet al acestei legi.

Desi legislatia a fost asteptata de foarte multa lume, se pare ca ea se va aplica doar cu anumite limite, adica operatorii vor stabili limite de utilizare pentru clientii proprii cand se afla in afara tarii de origine, iar dupa depasirea acelei limite vor fi taxati suplimentar pentru depasiri.

This abolition of roaming surcharges has been long awaited by everybody. Thanks to this agreement, Europe will also become the only region in world which legally guarantees open internet and net neutrality. The principle of net neutrality will be applied directly in the 28 member states. It also ensures that we will not have a two-speed internet.

Detalii pentru taxele aplicate pentru depasiri nu sunt mentionate, insa probabil vorbim despre preturile mentionate mai sus, ele fiind mult mai acceptabile decat ceea ce percep in momentul de fata operatorii de telefonie mobila pentru utilizarea serviciilor lor in roaming.

Legea nu a fost primita cu bucurie chiar de catre toata lumea, unii criticand faptul ca neutralitatea internetului nu este complet garantata, insa avem macar un inceput de legislatie pentru eradicarea roaming-ului, ea urmand a se aplica in toate cele 28 de state membre.

18 COMENTARII

  1. vodafone germania nu mai percepe taxe extra,anul acesta am fost austria-ungaria-romania si nu am platit nimic in plus avand gratis in orice retea ,am avut peste tot gratuit oriunde am sunat

  2. @KlauduNhO ,Stai linistit ca am primit mesaj si scria ca pentru apelurile date si primite e gratuit,Doar pentru internet plateam 70centi/mb.Oricum abonamentul ce il detin in germania e gratis nelimitat in orice retea din germania si se pare ca in roaming se aplica ce fel de abonament ai,poate de acea ai primit tu altfel de mesaj.

  3. Acoperire este peste tot … daca te referi la viteza asta e partea a 2a … dar nu cred ca vrea nimeni sa faca trafic mult in roaming pentru ca este scump chiar si la pretul asta daca faci calculul pentru perioade mai lungi… Folosesc net doar pentru whatsapp si browsing, si nu am avut probleme (Franta)

  4. Da, netul nu e rapid … Folosesc de cateva luni in Franta si sunt multumit … pt un whatsapp si un pic de browsing e suficient … Semnal am de la SFR si aici nu mai depinde de digi cred !!

  5. Locuiesc intr-o zona in care nu prea e semnal (nu cred ca sunt singurul indiferent de operator) … in afara tarii nu prea cred ca mai depinde de operatorul din Romania !