BMW i8 Spyder concept prezinta masina viitorului

i8 Spyder conceptBMW este prezenta la CES 2016 pentru a demonstra tehnologii ce vor ajunge in masinile sale in anii urmatori, iar piesa de rezistenta a stand-ului sau este un concept al unui BMW i8 Spyder pe care il vedeti in imaginea alaturata.

Daca sunteti familiari cu BMW i8, atunci stiti ca vorbim despre o masina care poate functiona doar in baza unui motor electric sau in baza unei combinatii dintre un motor electric si unul cu motorina, interiorul reprezentand viziunea de viitor a BMW pentru masinile sale.

Denumit i Vision Future Interaction Concept, BMW i8 Spyder-ul prezent la CES 2016 are bordul complet modificat, un ecran ultra-lat de 21 inch inlocuind clasicul ecran folosit in modelul de serie, acesta controland in totalitate functiile masinii.

Pentru ca vorbim despre un ecran foarte mare care se intinde pana la scaunul pasagerului din dreapta, cei de la BMW au creat un sistem inteligent care controleaza interfata prin gesturi, compania numindu-l AirTouch, iar in clipul video de mai jos il aveti demonstrat.

Mai exact, soferul nu trebuie sa atinga ecranul pentru a actiona o anumita functie, ci trebuie doar sa indrepte palma spre un element din interfata si sa impinga palma spre ecran, pentru a o actiona, totul fiind similar cu ceea ce ofera Microsoft Kinect.

Din punctul meu de vedere un sistem de acest gen este foarte periculos cand conduci, mai ales ca BMW a inlocuit fiecare buton din bord cu AirTouch, astfel ca oriunde te vei uita, vei vedea doar interfata ecranului, bord-ul avand un ecran separat pentru navigatie, viteza, turatie, consum, martori, etc.

i8 Spyder concept 1

Separat de acest concept al BMW i8 Spyder, compania BMW a prezentat si o casca in care afiseaza un HUD, ea fiind dezvoltata special pentru motociclistii care pot controla inclusiv sistemul BMW Connected, mai exact o serie de aplicatii BMW care pot functiona in tandem cu altele disponibile in smartphone.

i8 Spyder concept 3

Din punctul meu de vedere, conceptul celor de la BMW pentru i8 Spyder este extrem de interesant si masina cu siguranta arata ca una adusa din viitor, insa desi Tesla a facut populare ecranele mari in masini, ele trebuie folosite cu un rost, fara a pune in pericol viata participantilor la trafic.

i8 Spyder concept 2

Chiar si asa, sunt fanul masinilor care au cat mai putine butoane si cat mai mult control tactil si sper ca BMW sa lanseze pe piata un mode similar.