New York vrea sa oblige Apple sa ofere acces la datele iPhone

Legislativul statului New York ar putea adopta o legislatie controversata care i-ar obliga pe producatorii de smartphone-uri sa lase portite de acces in sistemele de operare folosite in produsele vandute pe piata, ele urmand a fi utilizate pentru a oferi agentiilor guvernamentale date despre utilizatori.

Planurile Apple de a face iOS-ul mai sigur si iPhone-urile mai greu de spart ar putea fi sortite esecului daca o legislatie propusa pentru adoptare in statul New York va fi promulgata in perioada urmatoare.

Practic, o lege propusa pentru adoptare in statul New York prevede ca toti producatorii de smartphone-uri sa includa in terminale sisteme de decriptare a datelor si de deblocare de catre producator, asta daca intentioneaza sa mai vanda dispozitivele in respectiva regiune.

Legea ar impune ca toate smartphone-urile fabricate si vandute incepand cu 1 ianuarie 2016 sa sisteme de decriptare a datelor si de inlaturare a codurilor de siguranta, o amenda de 2500 de dolari pentru fiecare terminal care incalca legislatia putand fi impusa de catre autoritati.

Aceasta legislatie ar forta Apple sa mentina in iOS o portita de acces ce i-ar permite sa deblocheze chiar si un iPhone protejat cu cod de siguranta/parola/Touch ID, datele din el urmand a putea fi decriptate, aici fiind inclus si acces la iMessage sau la FaceTime.

A bill that is making its way through the New York state assembly would require that smartphone manufacturers build mechanisms into the devices that would allow the companies to decrypt or unlock them on demand from law enforcement.

Desi Apple poate fi obligata sa aiba metode de accesare a datelor utilizatorilor, autoritatile americane ar putea obtine acces la ele doar cu mandate judecatoresti, deci Apple nu ar fi obligata sa ofere informatii chiar la orice fel de cerere facute de catre agentiile guvernamentale.

Daca aceasta legislatie ar fi adoptata, toata strategia lui Tim Cook de a crea un iOS mai sigur ar fi inutila deoarece alte state americane vor adopta cu siguranta legislatii similare, iar iOS-ul ar deveni la fel de usor de compromis precum Android-ul.

Pentru ca legea sa fie adoptata, ea trebuie votata de catre membrii legislativului statului New York si Apple va face cel mai probabil lobby pentru ca ea sa nu fie adoptata, insa nimeni nu poate sti in avans cum se poate desfasura un vot de acest gen.

Zilele trecute Tim Cook a refuzat cererea Procurorului General al SUA de a oferi portite de acces in iOS si de a decripta datele iDevice-urilor, insa iata ca o lege precum cea propusa in New York l-ar putea obliga sa onoreze viitoare cereri de acest gen.