Cartele Orange si Telekom blocate pentru apeluri in Vodafone

De cateva zile exista unele discutii pe internet privind o problema care implica o serie de cartele Orange si Telekom blocate pentru apeluri excesive in reteaua Vodafone, utilizatorilor spunandu-li-se ca au comis un abuz prin modul in care au folosit serviciile operatorilor.

Numarul celor cu cartele Orange si Telekom blocate pentru apeluri excesive in reteaua Vodafone nu pare sa fie mare si in esenta vorbim despre o serie de oameni care s-au gandit sa profite de o situatie speciala pentru beneficiul propriu, insa desigur ca ei nu sunt singurii vinovati in aceasta situatie, lacomia tuturor fiind de vina pentru intreaga problema.

Motivul blocarii cartelelor

In 2015 Vodafone a lansat o optiune prepay speciala prin care le oferea clientilor sai internet gratuit si puncte pentru cumpararea de telefoane mobile daca ei primeau apeluri din alte retele de telefonie mobila din Romania, 1 minut national primit echivaland cu 10 MB de trafic sau 10 credite pentru cumpararea unui telefon.

Practic la fiecare 100 de minute de apeluri primite dintr-o alta retea un client Vodafone primea 1 GB de trafic si 1000 de credite pentru achizitionarea unui telefon, iar unii s-au gandit ca poate pot obtine bani cu ajutorul acestei extraoptiuni oferite de catre Vodafone.

Prostia competitorilor

Dupa anuntarea faptului ca minutele nationale primite de utilizatorii Vodafone cu extraoptiunea speciala activa, cei de la Telekom si Orange au lansat oferte prepay cu minute nationale nelimitate, neluand in calcul faptul ca traim in Romania si unii s-ar putea gandi sa ia termenul nelimitat cu adevaratul sau inteles.

In aceasta idee, unii romani si-au cumparat cartele Orange si Telekom cu extraoptiuni care ofera minute nationale nelimitate si au inceput sa-si sune numerele de Vodafone pentru a aduna trafic de internet si credite pentru telefoane mobile, unii avand si cate 3 – 4 cartele dedicate zilnic apelurilor telefonice.

Ulciorul nu merge de multe ori la apa

Cand faci zilnic apeluri telefonice de cateva ore catre un singur numar de telefon din reteaua Vodafone, in serverele Orange si Telekom incep sa se aprinda cateva beculete rosii si rezultatul de traduce prin cartele Orange si Telekom blocate pentru apeluri excesive in reteaua Vodafone.

Analizand cartelele de pe care se vorbea foarte mult in reteaua Vodafone fara a se primi apeluri inapoi, cei de la Orange si Telekom au decis sa blocheze anumite cartele folosite pentru a castiga trafic si credite Vodafone, utilizatorii incepand sa se planga de acest lucru pe internet.

Plecand de la premisa ca nelimitat inseamna nelimitat si ca ar trebui sa oferi serviciile pe care le promovezi, lucru pe care il sustin, utilizatorii se plang de faptul ca operatorii comit un abuz blocand cartelele, insa realitatea este ca optiunile lor puteau fi dezactivate oricand si dupa expirarea utilizarii lunare puteau deveni indisponibile, deci plangerile nu-si prea au rostul.

Principala problema a operatorilor

Banii. Tariful de interconectare intre operatori este de MAXIM 0.96 eurocenti conform ANCOM, deci pentru fiecare minut vorbit de pe o cartel Orange sau Telekom in reteaua Vodafone, cei din urma primeau MAXIM 0.96 centi de la fiecare operator.

Pun accent pe cuvantul MAXIM deoarece ANCOM reglementeaza doar SUMA MAXIMA pe care un operator o poate plati, intelegerile dintre companii putand avea tarife de interconectare cu valori mult mai mici.

Mergand totusi pe suma maxima, facem o presupunere ca o persoana cu o cartela cu minute nationale nelimitate care suna 4 ore zilnic timp de o luna din reteaua Telekom in reteaua Vodafone totaliza 7200 de minute vorbite intr-o luna calendaristica de 30 de zile.

Aceste 7200 de minute sunt echivalentul a 72 GB de trafic, Vodafone limitand traficul oferit la 13 GB, sau 72.000 de credite pentru cumpararea unui telefon, adica putin sub jumatate din creditele percepute de catre Vodafone pentru un iPhone 6.

Bun, acum daca ne uitam la costurile de interconectare, Telekom ar fi trebuit sa plateasca 69 de euro pentru acel utilizator, asta in conditiile in care cartelele cu acele extraoptiuni costau 6 euro.

Concluzia

Practic totul se rezuma la bani, romani care doreau sa ii faca exploatand un sistem prost gandit din lacomie si operatori care plateau de peste 10 ori mai mult decat incasau de la utilizatori.

In final, e putin probabil ca cineva sa invete ceva de aici si totusi avem o dovada a faptului ca in Romania exista concurenta si ca ea pune lacomia operatorilor la incercare, Vodafone castigand multa publicitate de aici, dar si imaginea de victima.

Voi ce parere aveti ? Au fost blocate cartelele pe buna dreptate ?

UPDATE: Le-a cerut celor de la Orange o pozitie oficiala in legatura cu aceasta situatie si mai jos aveti raspunsul lor.

Utilizarea serviciilor oferite de Orange România este posibilă în conformitate cu termenele și condițiile publicate. Folosirea cartelelor SIM sau a serviciilor PrePay Orange în alte scopuri decât cele pentru care au fost oferite poate duce la oprirea furnizării serviciilor.