California ar putea obliga Apple sa nu mai vanda iPhone

California ar putea obliga compania Apple sa nu mai vanda terminale iPhone in statul in care are sediul si creeaza design-ul terminalelor sale vandute in lumea intreaga, asta daca o noua legislatie propusa spre votare va fi adoptata.

Legea pe care ar putea sa o adopte legislativul statului California este similara cu cea propusa in New York acum cateva saptamani, ea obligand producatorii de smartphone-uri sa includa in software-ul lor metode de a accesa continutul terminalelor chiar si fara acordul utilizatorilor.

Practic, un terminal mobil blocat cu un cod de siguranta ar trebui sa poata fi accesat de catre producator si datele ar trebui sa poata fi decriptate si furnizate autoritatilor care protejeaza siguranta nationala din SUA, acest lucru nefiind posibil, teoretic, in momentul de fata in cazul iOS.

In cazul in care producatorii de terminale mobile nu vor implementa metode de acces si decriptare a datelor fara acordul utilizatorilor, atunci ei vor fi amendati cu 2500 de dolari pentru fiecare produs dupa iulie 2015, deci Apple ar trebui sa plateasca de aproape 4 ori pretul celui mai ieftin iPhone.

Despite the state’s deep tech roots, California’s legislature is considering banning devices that come with unbreakable encryption. California assembly member Jim Cooper (D-9th) introduced the legislation — bill 1681 — which requires any smartphone manufactured “on or after July 1, 2015, and sold in California after that date” to be “capable of being decrypted and unlocked by its manufacturer or its operating system provider.”

Desi California este statul in care regasim centrul inovatiei tehnologice din SUA, legislativul statal doreste sa oblige companiile care ii ingroasa bugetul sa lanseze produse care nu mai protejeaza utilizatorii, ci le pun datele la dispozitia NSA si a altor agentii guvernamentale.

Ca sa fiu complet sincer, imi vine extrem de greu sa cred ca Apple, Google, Microsoft si alte companii americane nu se vor lupta serios cu aceasta problema si nu vor face lobby pentru respingerea legislatiei, altfel risca sa aiba parte de un circ mediatic imens in cazul in care se vor supune legii.

3 COMENTARII

  1. Degeaba sefule… Toti stiu despre toti… tot! Incepand cu Facebook si terminand cu orice conexiune la internet… Eu nu cred ca Apple, Samsung, Google si Facebook nu furnizeaza datele utilizatorilor marilor puteri guvernamentale. Cel putin in SUA cred ca stiu aia tot despre oricine daca nu si conversatiile de orice fel… A dovedit cineva pana acum ca mai sus enumeratii nu furnizeaza datele?