Prima Pagina Apple Apple nu mai este cea mai valoroasa companie de pe planeta

Apple nu mai este cea mai valoroasa companie de pe planeta

Apple nu mai este cea mai valoroasa companie de pe planeta, capitalizarea bursiera a celor din Cupertino scazand cu peste 100 de miliorde de dolari in aproape doua luni de zile, ajungand in momentul de fata la 535 de miliarde de dolari.

Desi capitalizarea bursiera a Apple nu mai este la fel de mare ca acum 2 luni, ea totusi o depaseste pe cea a Google, care are 485 de miliarde de dolari, dar daca ne uitam la o evaluare ce are la baza valoarea reala a companiilor, Google iese in top.

Aceasta evaluare ia in calcul datoriile pe care le au companiile, dar nu are in vedere rezervele monetare, unii analisti spunand ca aceasta metoda de stabili valoarea unei companii este mult mai exacta decat simpla privire a capitalizarii bursiere.

In baza acestei evaluari, compania Apple valoreaza 393 de miliarde de dolari fata de 420 de miliarde de dolari cat valoreaza Alphabet, compania mama a Google, cei din Cupertino fiind penalizati pentru rezerverele monetare mari pe care le au in momentul de fata.

But looking at enterprise value, which includes debt and subtracts cash to give a more complete picture of a company’s worth, Alphabet overtook Apple in December and is now worth $420bn compared with the electronics company’s $393bn.

Practic, in baza capitalizarii bursiere Apple ramane cea mai valoroasa companie de pe planeta, insa daca ne bazam pe cealalta metoda de calcul, atunci Alphabet este cea mai valoroasa companie de pe planeta, totul fiind bazat pe trucuri ale analistilor.

 • sorin

  Oricum nimic nu e real in toata evaluarea asta . Nimeni , nici daca ar avea fondurile necesare , nu ar plati o asemenea suma ca sa cumpere companiile astea . Gargara de capitalism corporatist !

 • Fane

  Făbricile și uzinili lu’ Ceașcă erau reale..

 • Viorel Predatorul

  Dacă tu nu înțelegi procesele astea, nu înseamnă că e “gargară de capitalism socialist”.
  Așa este, probabilitatea ca “cineva” să plătească atâția bani pentru una dintre companiile astea este absolut zero, pentru că nimeni nu are atâția bani. Însă milioane de acționari au bani, și dacă ei consideră că Earnings per Share (EPS) este satisfăcător, vor cumpăra acțiuni la valoarea de piață. Așadar, capitalizarea de piață (sau capitalizarea bursieră) este atât cât arată în prezent.

  Știi tu vorba aia: “unde-s mulți, puterea crește”

 • sorin

  Nu ai dat un exemplu bun cu actiunile a caror valoare scade sau creste pe zvonuri , iar actionarii raman de multe ori cu buza umflata , fara motive reale economice . Totul este fictiv in lumea asta , incepand cu banii virtuali si terminanad cu valoarea actiunilor si a companiilor . Stim de ce – pt ca bancile pun in circulatie bani care nu exista , iar apoi totul se regleaza prin crize de inflatie sau deflatie . Asta e esenta capiatalismului corporatist , sau mai bine zis bancar . Totul se invarte in jurul banilor astia virtuali neacoperiti de nici o valoare reala . Singurul aspect pozitiv este stimularea progresului tehnologic , dar se sacrifica mult prea mult pt asta .

 • Viorel Predatorul

  Ba am dat un exemplu foarte bun cu acțiunile. Pe o piață concurențială, prețul unui bun sau serviciu se formează liber în funcție de cerere și ofertă. Dacă la un moment dat sunt mai mulți cumpărători decât vânzători, prețul crește. Idem, dacă sunt mai mulți vânzători decât cumpărători, prețul scade. Așa se întâmplă și cu prețul aurului, și cu prețul petrolului, etc. Prea multă ofertă duce la scăderea prețului.

  Băncile nu pot pune în circulație bani “care nu există”. Nu poți avea în bilanț active fictive. Probabil vorbești de “bani scripturali”, dar aia nu sunt bani fictivi. Sunt tot bani, doar că au altă formă.
  În economie, cash-ul e foarte puțin, probabil vreo 10% din masa monetară. Tranzacțiile de valoare mare nu se fac în cash.

 • Muie0

  Oricum ești un prost!

 • disqus_DPH51pchVl

  Isi revin ei. Apple inca n-a scos toti asii din maneca

 • Fortuna

  Îl susțin pe MuieO. Nimic din ceea ce avem noi în ziua de azi nu e real, toată chestia asta cu cererea și oferta este o vrăjeală! Există doar cei din umbră care au puterea de a desena grafice bursiere a scumpi sau efteni. Cererea si oferta influentează piața doar 10%. Restul se face de către …..

 • sorin

  Cred ca nu m-ai inteles . Tiparirea de moneda , inseamana bani care nu exista . Bancile pot imprumuta bani pe care nu-i au in conturi de la depunatori , deci nu exista . Sistemul este total putred . Zvonurile pe baza carora fluctueaza valoarea actiunilor si a companiilor , nu au nimic de a face cu sistemul concurential .
  De ce crezi ca avem parte de atatea crize ? Tu nu vezi ca solutiile crizelor nu au de a face cu sistemul concurential ? Sunt doar jocuri financiare menite sa salveze sistemul si bancile . Bogatii devin mai bogati , saracii – mai saraci si se continua risipirea inutila a resurselor , prin stimularea consumului imbecil si a tarelor fiintelor umane . Nici Apple , nici Google sau altii nu sunt straine de asta .

 • Viorel Predatorul

  Sorin, îmi ești simpatic, dar pe bune… Las-o așa. Nu inventezi tu economia.
  Când emiți bani, iicreezi, deci există. Ideea este să vezi dacă banii nou tipăriți au acoperire în economie sau nu. Dacă banii tipăriți nu reflectă cantitatea de bunuri și servicii din economie, atunci ai inflație.

  Știi tu ceva despre bani care nu există și legatura cu criza economică. Acolo este vorba despre “derivative”. Derivativele creează o rețea de dependență între participanți, iar dacă pică unul, pică toți, ca un joc de lego. Asta s-a întâmplat în 2007,dar sistemul nu era reglementat. Adtaxi, e mai greu să pice, pentru că sunt reglementări de sistem.

  Băncile trebuiesc salvate, pentru că în caz contrar apare un risc teribil, numit “risc sistemic”. Băncile au principala funcție de “a genera lichidități în economie”. Fără lichidități, economia moare.

  Crede-mă că știu ce vorbesc…
  Prețul acțiunilor Apple (că de la asta am pornit) este format așa cum ar explicat mai sus. Zvonurile care apar în fac pe acționari să vândă sau să cumpere. Pe piață există mulți participanți, între care: speculatori, arbitrajori, și investitori. Toți trag prețul în sus sau în jos.

 • Mihai

  Poate domino.