Prima Pagina Apple Apple – 216 miliarde de dolari si multe datorii

Apple – 216 miliarde de dolari si multe datorii

Aseara Apple a anuntat rezultatele financiare pentru T4 2015, iar Tim Cook a confirmat pentru presa faptul ca Apple are o rezerva monetara de 216 miliarde de dolari, o suma colosala care totalizeaza aproape toate incasarile din anul fiscal 2015 al companiei.

Acum daca va ganditi ca acele 216 miliarde de dolari sunt foarmate doar din lichiditati, ei bine va inselati amarnic deoarece doar 16.7 miliarde de dolari din acea suma este reprezentata de lichiditati sau echivalente, restul avand o cu totul alta natura.

Restul de aproape 200 de miliarde de dolari ramasi sunt reprezentati de diverse investitii pe termen lung sau scurt, astfel ca Apple nu are respectiva suma la indemana, ci asteapta ca ea sa adune dobanzi sau sa genereze venituri suplimentare in baza investitiilor.

93% din intreaga suma este facuta si ramasa in afara SUA, indiferent de forma in care se afla, insa ea este contrabalansata de datoriile pe care compania Apple le are sub diverse forme, asa ca nu vorbim totusi despre o rezerva in forma prezentata initial.

Mai exact, Apple are datorii pe termen lung de 53.2 miliarde de dolari, plus 32.2 miliarde de dolari sub forma unor titluri de obligatiuni emise de-a lungul timpului, deci un total de 85.4 miliarde de dolari vor pleca din conturile companiei doar pentru aceste datorii in urmatorii cativa zeci de ani.

Apple rezerva monetara

Separat de sumele mentionate mai sus, compania Apple trebuie sa plateasca dividende si sa isi rascumpere o parte dintre actiunile vandute pana acum pe bursa, asa ca vorbim despre alte zeci de miliarde de dolari care au o alta destinatie decat conturile bancare ale companiei.

In final, cam jumatate din rezerva monetara de 216 de miliarde de dolari care este atribuita companiei Apple este contrabalansata de obligatii pe termen lung, insa foarte important de retinut este faptul ca Apple are numai 16.7 miliarde de dolari in lichiditati sau echivalente disponibile in conturi bancare.

 • Alex :D

  Acum îl înțeleg pe Donald Trump de ce dorește sa aducă Apple complet in S.U.A

 • disqus_DPH51pchVl

  Banii Apple sunt maruntis pentru bugetul SUA

 • general

  lol ceva notiuni de contabilitate ar fi ajutat

 • sorin

  Trump doreste sa aduca banii Apple in SUA pt a-I pune sa plateasca 40 de miliarde taxe .
  Si 40 de miliarde nu sunt “maruntis” pt nici o tara . Si nici cei 8 miliarde pe care probabil va trebui sa-i plateasca in Europa , nu sunt deloc maruntis pt Apple – sunt chiar o puternica lovitura .

 • V.P

  4 portavioane noi de ultima generatie americane = 40 miliarde .

 • Viorel Predatorul

  Investițiile pe termen scurt sunt totuși lichide. Dacă Apple vrea banii, poate lichida investițiile, și pierde dobânda pe termen scurt.
  Cu toate astea, într-adevăr este surprinzător să vezi că Apple nu are totuși movila de bani, așa cum cred cei mai înfocați fani, unul fiind S… ..b

  Mă surprinde faptul că ține banii în depozite bancare, unde dobânda este cu siguranță mai mică decât rata rentabilității proprii. Cu alte cuvinte, din 100 dolari, Apple ar putea genera 20 dolari prin operațiunile proprii (rentabilitate 20%), însă la bănci ia dobânzi de 1%.
  Cu siguranță are și investiții “sigure” în bonduri de trezorerie, însă rentabilitatea este cea mai mică de pe piață (fiind considerate “risk-free”).
  Apple ar putea investi în fabrici proprii de hardware, și ar internaliza operațiunile. Astfel ar încasa și profitul actual al furnizorilor.
  Dacă nu o face, e semn că nu se bazează pe capacitățile proprii de inovare. Cu giganți tehnologici care au zeci de ani de experiență în inovare și tehnologie, e greu să fii mereu primul.