Prima Pagina Apple Apple a incasat 91% din profitul industriei smartphone-urilor

Apple a incasat 91% din profitul industriei smartphone-urilor

Compania Apple a avut un 2015 cu recorduri de vanzari incasari si profit, iar conform unei analize publicate recent, cei din Cupertino au acaparat si 91% din intregul profit al tuturor producatorulor de smartphone-uri vandute in lumea intreaga in 2015.

Dupa cum puteti vedea deja si din graficul de mai jos, companiile Apple si Samsung au incasat impreuna 105% din profitul producatorilor de smartphone-uri, analistii americani trecand pierderile unor producatori de smartphone-uri in profitul altora.

Practic in intregul an 2015 Apple a incasat 91% din profitul producatorilor de smartphone-uri, iar Samsung a incat 14%, diferenta dintre cele doua companii fiind enorma, insa de inteles avand in vedere faptul ca majoritatea smartphone-urilor vandute de Samsung sunt foarte ieftine.

Din pacate, Motorola, HTC, Lenovo si Sony au pierdut bani vanzand smartphone-uri in 2015, in timp ce Blackberry si LG si-au acoperit costurile de productie, pentru Xiaomi, ZTE si Huawei nefiind disponibile date privind profitul inregistrat in 2015.

profit Apple Samsung 2015

Partea interesanta este ca la nivel global compania Apple are o cota de piata de aproximativ 18%, insa cu toate acestea a reusit sa acapareze 91% din profitul intregii industrii, asta spunand foarte multe despre preturile foarte mari practicate pentru iPhone-uri.

 • amfetamin

  În 2014, Xiaomi a livrat cu 226% mai multe smartphone-uri comparativ cu 2013, ajungând la 61,1 milioane de unităţi. Anul trecut, însă, lucrurile nu au mai stat la fel de bine pentru companie, iar creşterea a încetinit, pe măsură ce tot mai mulţi utilizatori din China au ales să cumpere dispozitive high-end de la mărci concurente. Deşi anunţase că şi-a impus să livreze 80-100 milioane de smartphone-uri în 2015, Xiaomi a ratat ţinta, livrând doar puţin peste 70 milioane de unităţi. Din fericire pentru Google, un alt producător chinez, care foloseşte Android OHA, a avut un an de excepţie. Este vorba de Huawei, care a înregistrat o creştere de 44% a livrărilor de telefoane inteligente în 2015, la peste 108 milioane de unităţi, în ciuda faptului că piaţa globală de smartphone-uri a încetinit. Huawei este primul producător chinez de telefoane inteligente care a reuşit să livreze mai mult de 100 milioane de unităţi într-un an.

 • real

  huawei e pe val
  anul trecut au avut rezultate foarte bune,nu cred ca merg pe pierdere.
  au facut niste produse bune si sint inaintea multor producatori.
  daca pana nu demult mari producatori se uitau se sus la ei acum e invers.

 • Liviu Verestiuc

  Cred ca trebuia de precizat ca acest profit a fost încasat pt vânzările smartphone de pe teritoriul SUA.
  În Europa lucrurile stau altfel, sunt departe taaare de cifrele din SUA. În România vânzările de iphone sunt de sub 6% din vânzările totale. Sau și Google e intoxicat?

 • disqus_DPH51pchVl

  Ai uitat sa treci si motivul: americanii “e” prosti

 • Alex

  Aceste informatii par foarte credibile. Apple castiga pana la 60% din pretul unui iPhone iar Samsung si majoritatea concurentei maxim 15%.. Daca te gandesti ca samsung trebuie sa vanda de 4 ori mai multe smartphone-uri decat Apple ( acest lucru e departe de a se intampla ) pentru a obtine aceelasi profit.

 • leo

  Prețurile includ in ele si o serie de servicii puse la dispoziția utilizatorilor, nu doar costul componentelor si al asamblării.

 • Orion4tech

  Da dar vad ca foarte multa lume supraestimeaza costul acelor servicii.
  Din 100 de telefoane vandute cati crezi ca vor avea nevoie de servicii? 2-5-10-30? Nu prea stim desi Apple sunt sigur ca stie. Motivul pentru care marja de profit este atat de mare este si ca aceste costuri legate de servicii, salariile angajatilor, cercetare nu au o pondere foarte mare din pretul terminalelor.

 • Pingback: iOS si Android au dominat piata smartphone-urilor in T4 2015 | iDevice.ro()