Cat costa fabricarea Samsung Galaxy S7 ?

Samsung Galaxy S7 a fost lansat pe 11 martie de catre compania Samsung in foarte multe tari de pe glob, iar preturile terminalului variaza de la 670 de dolari in SUA si pana la 700 de euro in Europa, dar oare cat costa productia dispozitivului ?

Ei bine conform unei agentii specializate pe analizarea pietei globale a producatorilor de smartphone-uri, pretul de productie al Samsung Galaxy S7 ar fi de doar 255 de dolari, similar cu cel platit de catre coreeni pentru a produce Samsung Galaxy S5 in 2014.

Conform celor de la IHS iSupply, chip-ul Snapdragon 820 este cea mai scumpa componenta, el costand 62 de dolari, iar daca luam in calcul acest cost, atunci unitatile cu chip-uri Exynoss ar trebui sa fie mai ieftine deoarece aceasta componenta este fabricata de Samsung.

Pretul camerei de 12 megapixeli a Samsung Galaxy S7 este de doar 13.70 dolari, iar inca 5 dolari ar fi platiti pentru asamblarea tuturor componentelor, insa in estimare nu sunt mentionate si costurile altor componente ale terminalului celor de la Samsung.

The components used in Samsung’s latest smartphone, the Galaxy S7, cost a combined $255, a teardown analysis by the research firm IHS has found. That is about as much as it cost to build a Galaxy S5 two years ago.

In toamna anului trecut s-a estimat ca pretul de productie al iPhone 6S ar fi de 211 dolari, asta in timp ce pretul de vanzare este de aproape 700 de dolari in SUA, similar cu cel al dispozitivului Samsung, in ambele cazuri nefiind luate in calcul costurile adiacente.

In terminalele Samsung Galaxy S7 cu chip-uri Exynoss pretul de productie este mult mai apropiat de cel al Apple si asa observam ca atat Apple, cat si Samsung, castiga peste 400 de dolari din vanzarea fiecarui smartphone premium pe care il au in oferta.

Foarte multa lume a criticat Apple pentru ca este prea lacoma si are o diferenta prea mare intre costurile de productie si vanzare, insa iata ca Samsung este extrem de aproape de cei din Cupertino, asta desi in cazul profitului Apple castiga cu mult mai multi bani.

9 COMENTARII

  1. Este posibil costul real al telefoanelor, si in cazul Apple si in cazul Samsung sa fie si mai chiar mai mici datorita numarului mare de comenzi.
    Diferenta de 44$ nu pare mare cand calculam per bucata, dar daca inmultim acel 44$ cu 10 mil de telefoane sau cu 50 de mil de telefoane, parca incepe sa se simta diferenta.

  2. Pai nu se poate asa ceva! Doar cei de la Apple sunt avizi dupa profit, doar ei jecmanesc utilizatorii creduli (iSheep), nu? Altii e corecti, da???

  3. Să nu uităm de componenta Research and development. Camera aia este cea mai performantă din toată industria, iar 13,7 dolari nu reprezintă decât prețul componentelor: 2-3 inele, 4-5 lentile, câteva firicele de conductor electric, etc. Dar să le faci pe toate să lucreze ca “cea mai bună cameră” înseamnă nu doar măiestrie, ci și efort financiar consistent.

    Dacă raportul preț/cost este de 750/255 (≈300%), asta sugerează că profitabilitatea Samsung pe segmentul smartphone-uri este ≈300%, ceea ce este incorect.

    O companie câștigă ceva mai mult de la un produs pentru că pierde de la alt produs.
    În plus, de bine de rău, Samsung oferă multe inovații în telefoanele lor, care încep cu apelativul “cel mai bun” (cmb), ca de exemplu: cmb cameră, cmb ecran, cmb design, cmb sistem de securitate, etc.