FBI a platit o suma astronomica pentru a sparge iPhone-ul unui terorist

Presupun ca de acum sunteti cu totii familiarizati de scandalul dintre Apple si FBI, compania americana refuzand sa ajute agentia federala sa deblocheze un iPhone 5C folosit de catre un terorist inaintea unui atac, in cele din urma metode alternative fiind alese pentru a accesa datele.

Desi s-a speculat ca FBI ar fi platit aproximativ 200.000 de dolari pentru a sparge sistemul de siguranta al iOS si a accesa datele din acel iPhone 5C, directorul FBI a confirmat astazi faptul ca in realitate suma s-ar ridica la 1.3 milioane de dolari, una astronomica.

Dezvaluirea a fost facuta de catre James Comey fara a spune cifra exacta, el afirmand ca ea este mai mare decat salariul sau pe urmatorii 7 ani si patru luni, Comey castigand in momentul de fata 183.000 de dolari anual in baza functiei pe care o detine in cadrul FBI.

Desi suma este una extrem de mare pentru a debloca un singur iPhone, directorul FBI sustine ca investitia a meritat facuta si ca nu o regreta, iar asa cetatenii americani afla cum sunt cheltuiti banii publici atunci cand guvernul nu primeste ajutorul pe care il cere de la diverse companii.

Speaking at the Aspen Security Forum in London, Comey was asked by a moderator how much the FBI paid for the software that eventually broke into the iPhone. “A lot. More than I will make in the remainder of this job, which is seven years and four months for sure,” Comey said. “But it was, in my view, worth it.”

Conform documentelor oficiale, aceasta este cea mai mare suma platita de catre o agentie guvernamentala americana pentru a sparge un sistem informatic, iar aceasta dezvaluire va genera cu siguranta foarte multe discutii in SUA, chiar un posibil scandal.

Ca sa fiu sincer, mi se pare ca FBI a platit mult prea multi bani pentru a accesa datele din acel iPhone, mai ales ca pana acum nu ar fi gasit ceva cu adevarat util.