FBI a reusit sa deblocheze iPhone-ul disputat cu Apple, va renunta la proces

FBI a anuntat in cursul noptii trecute ca a reusit sa deblocheze acel iPhone 5C folosit de catre un terorist inaintea unui atentat armat, agentia guvernamentala, incercand sa forteze Apple sa o ajute cu ajutorul unei instante care initial a obligat compania sa faca acest lucru.

Cu ajutorul unei companii israeliene numite Cellebrite, care colaboreaza si cu Apple, cei de la FBI au reusit sa deblocheze respectivul iPhone 5C si au anuntat ca vor renunta la procesul intentat Apple, insa metoda de deblocare este limitata la acel terminal.

Informatiile din acel iPhone vor fi investigate de catre FBI si vor face parte din dosarul de ancheta creat in urma acelor atentate, iar Apple nu va avea vreun acces la ele, insa probabil va dori sa afle detalii despre metoda folosita pentru deblocarea terminalului.

Desi FBI renunta la procesul intentat Apple pentru deblocarea acestui terminal, Ministerul Justitiei a afirmat ca va continua sa incerce sa obtina ajutorul producatorilor de terminale mobile pentru a accesa date din produsele lor, dar va incerca sa schimbe si legislatia pentru a-i obliga pe acestia sa creeze portite de acces in sistemele lor de operare.

Avand in vedere ca aceasta metoda de deblocare este limitata doar la acel iPhone 5C, restul proceselor intentate Apple pentru deblocarea altor modele ale iPhone vor continua, deci batalia dintre companie si agentia federala americana este departe de a se fi terminat.

La anuntul celor de la FBI, compania Apple a facut unul similar prin care anunta ca nu va renunta la a-si proteja utilizatorii si iOS-ul, insa va coopera cu autoritatile in limite legale si tehnice, asa ca va fi interesant de vazut ce se va intampla in viitor.

From the beginning, we objected to the FBI’s demand that Apple build a backdoor into the iPhone because we believed it was wrong and would set a dangerous precedent. As a result of the government’s dismissal, neither of these occurred. This case should never have been brought.

We will continue to help law enforcement with their investigations, as we have done all along, and we will continue to increase the security of our products as the threats and attacks on our data become more frequent and more sophisticated.

Apple believes deeply that people in the United States and around the world deserve data protection, security and privacy. Sacrificing one for the other only puts people and countries at greater risk.

This case raised issues which deserve a national conversation about our civil liberties, and our collective security and privacy. Apple remains committed to participating in that discussion.

7 COMENTARII