Apple primeste o lovitura extrem de dura din China

Compania Apple a primit o lovitura extrem de dura din China in cursul zilelor trecute, acolo o instanta locala hotarand ca o companie chinezeasca poate folosi denumirea iPhone pentru orice alte produse care nu fac parte din categoria telefoanelor mobile.

Apple a actionat in judecata compania Xintong Tiandi Technology cu cativa ani in urma din cauza faptului ca ea detine un brevet de marca pentru denumirea iPhone, diverse genti, carcase pentru telefoane mobile si alte produse din piele fiind vandute cu denumirea smartphone-ului Apple.

Apple a dorit sa obtina drepturi exclusive asupra denumirii iPhone in China, insa instantele locale nu i-au dat vreodata castig de cauza, astfel ca in final vor exista diverse produse din piele cu denumirea iPhone si ele vor fi vandute legal in China, dar nu in alte zone de pe glob.

Apple a depus in 2002 o cerere pentru inregistrarea denumirii iPhone ca marca in China, dar inregistrarea a venit abia in 2013 si doar pentru o singura categorie de produse, compania Xintong Tiandi depunand in 2007 o cerere similara, ea fiind aprobata in 2010, dar numai pentru produse din piele.

Apple no longer exclusively owns the iPhone name in China. The California tech giant recently lost a trademark suit against a Chinese company, which now holds the right to make and sell handbags and other leather products branded “IPHONE.”

Motivarea autoritatilor chinezesti pentru refuzul de a anula brevetul de marca al Xintong Tiandi are la baza faptul ca in 2007, cand a fost depusa cererea lor, iPhone nu era popular in China, el fiind lansat in tara abia in 2009, Apple neputand demonstra ca denumirea era cunoscuta la scara larga inainte ca acea cerere sa fie depusa.

Multumita de aceasta hotarare, compania Xintong Tiandi a decis ca este dispusa sa colaboreze cu Apple pentru a lansa accesorii sub acest brand, insa desigur ca americanii nu vor dori sa faca acest lucru, desi ar putea decide sa cumpere brevetul de la chinezi.

Avand in vedere chinul celor din Cupertino de a isi construi o reputatie in China si de a face iPhone-ul popular, aceasta hotarare ii va complica foarte mult situatia in tara si va duce in final la pacalirea multor oameni care vor crede ca achizitioneaza produse Apple, cand in final nu va fi asa.

4 COMENTARII

  1. Ce tragedie !!! Telenovela nu alta ! Nu cumva prin 2002 , denumirea de iPhone nici macar nu le apartinea celor de la Apple ci celor de la Cisco ?

  2. Articolul are multe greseli. Nu stiu de unde e preluat.
    Sper ca nu plictisesc: se poate obtine “exclusivitate” doar in momentul in care soliciti protectie pentru toate clasele (categorii) de produse/servicii conform clasificarii de la Nisa care contine 45 de astfel de clase. Apple a depus prima oara cerere de protectie pe denumirea “iPhone” in 27.09.2006 (pentru mai multe tari, inclusiv pentru China), dar doar pentru doua clase de produse, respectiv 9 si 28. Pe scurt, doar pentru electronice si jocuri. Nu au cerut protectie pentru produse din piele (clasa 18). Ulterior Apple a mai cerut protectie si pentru alte clase/categorii de produse, dar in proprietate intelectuala, in lipsa altor dovezi, functioneaza principiul “primul sosit, primul servit”.
    Probabil ca apple i-a dat pe aia in judecata pentru anularea marcii pe motiv ca “iPhone” este marca notorie, ceea ce in principiu se poate pentru ca reaua credinta duce la anularea unei marci indiferent de clasa pe care o inregistrezi, dar judecatorul le-a spus ca in 2007 ‘iPhone” nu era marca notorie in China.
    Tot ce am spus mai sus poate fi verificat. Bazele de date sunt publice
    PS: am mai spus pe aici, termenul “brevet de marca” nu exista in nicio legislatie din lumea asta. E total gresit. E ca si cum ai spune permis de nastere si certificat de conducere sau ceva de genul. Exista certificat de marca si brevet de inventie. Brevet de marca e rau de tot. Nu pot sa spun ca e antonim, dar suna exact ca un antonim

  3. Ei si tu acum – nu are nimic ca schimbam niste date in articol . Doar trebuie sa victimizam Apple si sa aratam ca toti sunt rai si Apple e bun . La fel cu articolul cu vanzarile de iPhoane remanufacturate in India , unde Apple ar fi vrut sa schimbe o lege in vigoare , dar “nemernicii” de la Samsung i-au impiedecat .